Pe 15 mai începe starea de alertă! Ce schimbări aduce pentru șoferii din România?

Autor: ProMotor acum 2 ani Știri auto
Pe 15 mai începe starea de alertă! Ce schimbări aduce pentru șoferii din România?

15 mai este ziua în care se termină stare de urgență și începe starea de alertă. Ce schimbări aduce aceasta pentru șoferii din România?

Guvernul a adoptat proiectul de lege cu măsurile care se vor aplica începând cu data de 15 mai, atunci când va intra în vigoare starea de alertă. Proiectul a fost trimis în Parlament pentru dezbatare și aprobare în regim de urgență.

În localitate se va putea circula fără restricții, iar șoferii nu vor fi nevoiți să aibă la ei o declarație pe proprie răspundere sau o adeverință de la serviciu. Va fi permisă deplasarea în afara localității fără declarație, dar cu o dovadă a destinației, în următoarele condiții:

 • în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • în scop umanitar sau de voluntariat;
 • realizarea de activități agricole;
 • pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
 • îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 • participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
  din alte motive justificate, precum:
  − îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;
  − îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;
  − asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
  − deces al unui membru de familie.
 • asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
 • participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
 • pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Cum se dau amenzile din 15 mai?

Se vor aplica amenzi pentru încălcarea normelor aplicate pentru combaterea răspândirii bolilor și în starea de alertă, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului. Acestea vor fi date în baza Ordonanței 2/2001, care prevede că „prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului se pot stabili și sancționa contravenții în toate domeniile de activitate. Prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale sau județene se stabilesc și se sancționează contravenții în toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuții prin lege, în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenții prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului”.

Amenzile vor putea fi achitate la jumătate din valoarea lor în termen de 15 zile de la data primirii sancțiunii. Potrivit proiectului de lege înaintat Parlamentului, noile norme vor intra în vigoare la 3 zile după publicarea legii în Monitorul Oficial.
Comentarii
Inchide