Câte persoane au voie, de fapt, într-o mașină, în România, pe perioada carantinei? Ce spun noile măsuri despre această situație?

Autor: Elena Luchian 02 apr. 2020 Știri auto
Câte persoane au voie, de fapt, într-o mașină, în România, pe perioada carantinei? Ce spun noile măsuri despre această situație?

România este în carantină generală. De la instaurarea stării de urgență în țara noastră, pe 16 martie 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, ordonanțele de urgență au impus restricții de deplasare. Dar câte persoane au voie, de fapt, într-o mașină, în România?

Ordonanța militară nr. 4 specifică faptul că “(3) Interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică exclusiv circulației pietonale.” Această prevedere vine în completarea articolului 3 din Ordonanța de Urgență nr. 2 care interzicea circulația într-un grup mai mare de 3 persoane. Un grup de persoane este reprezentat de alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

Dar care este regula pentru transportul cu mașina?

Grupul de Comunicare Strategică a clarificat nelămurirea șoferilor. Da, se pot transporta mai mult de 3 persoane în mașină, dar este importantă respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19, inclusiv prin păstrarea unui loc liber între pasageri.

Acest lucru se poate aplica în microbuze sau autobuze, dar este imposibil să transporți într-un autoturism cu cinci locuri mai mult de 3 persoane și să lași un loc liber între acestea.

Ce scrii în declarația pe propria răspundere pentru a merge la ITP. Explicația RAR

Grupul de Comnuicare Strategică subliniază faptul că această explicație este valabilă și pentru transportul organizat de operatorii economici pentru deplasarea salariaților la și de la locul de muncă.

Trebuie să aibă toți cei din mașină declarație pe proprie răspundere sau doar șoferul?

Oricine iese din casă trebuie să aibă un motiv justificat pentru deplasare. Iar acesta va fi consemnat în declarația pe proprie răspundere, pe care fiecare persoană aflată la bord o va avea asupra sa, alături de un document de identitate.

Poliția Română a lămurit zilele trecute și situația transportării soțului sau soției cu mașina la serviciu. În ce context îți poți duce partenerul la locul de muncă fără să riști să iei amendă, deși te abați de la traseul specificat în adeverința primită de tine de la serviciu, vezi AICI >>>

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Mihai Pop



Comentarii
Inchide