Peste 240 de stații de încărcare noi vor fi construite în România până în 2025

Autor: Ionuț Vîlciu 13 iul. 2023 Știri auto

Uniunea Europeană finanțează 9,5 milioane euro, pentru construcția în România a 242 de stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Mașinile electrice devin tot mai populare, inclusiv în România. În prima jumătate a acestui an, 1 din 5 mașini înmatriculate în România a fost fie o electrică, fie un hibrid. Bineînțeles, pe măsură ce cererea crește și ponderea mașinilor electrice din parcul auto românesc crește și ea, este nevoie de o mai bună infrastructură de încărcare pentru acestea mașini.

Uniunea Europeană, prin intermediul CINEA, va acorda Renovatio e-charge un grant de 9,5 milioane de euro pentru construcția în România a unui număr de 242 de noi stații de încărcare de mare putere pentru mașini electrice. Astfel, Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) a semnat recent acordurile de finanțare cu membrii Consorțiului EXPAND-E (EXpanding Performance and Network Density – Electric).

În următorii ani, în România vor fi construite peste 240 de stații de încărcare pentru mașinile electrice

În cadrul proiectului european EXPAND-E, vor fi instalate până la 222 de puncte de încărcare de mare putere, de minimum 150kW, dedicate vehiculelor electrice ușoare, și 20 de puncte de încărcare, cu o putere de minimum 350kW, destinate vehiculelor electrice de transport greu (camioane, autobuze și autocare), în 53 de locații de-a lungul coridoarelor principale ale rețelei TEN-T din România.

„Toate stațiile de încărcare vor fi publice, accesibile 24/7, interconectate cu ceilalți membri ai proiectului, precum și cu alți operatori de servicii de mobilitate, prin intermediul soluțiilor de roaming. De asemenea, toate stațiile vor fi dotate cu terminale de plată, care vor permite utilizatorilor să încarce direct, fără înregistrare prealabilă sau contract comercial”, a explicat Alexandru Teodorescu, Managing Partner al Renovatio e-charge.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide