Peste 5.600 de persoane au fost amendate în prima zi de carantină. Ce trebuie să știi

Autor: ProMotor 26 mart. 2020 Știri auto
Peste 5.600 de persoane au fost amendate în prima zi de carantină. Ce trebuie să știi

Peste 5.600 de persoane au fost amendate în prima zi de carantină pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 3/2020. Aceștia fie au ieșit din casă fără să aibă la ei documente justificative pentru deplasare, fie nu aveau un motiv întemeiat pentru aceasta. Valoare totală a amenzilor este de peste 7,4 milioane de lei.

La nivel național, peste 12.000 de polițiști au organizat filtre în toate orașele pentru a verifica dacă românii au declarații pe propria răspundere sau adeverință de la angajator pentru a justifica deplasarea. În afară de polițiști, armata a mobilizat 10.000 de militari pentru operațiuni de menținere a ordinii, iar Poliția Locală desfășoară, de asemenea, acțiuni pe aceeași temă.

Începând de miercuri de la prânz, românii care au nevoie să iasă din casă trebuie să prezinte autorităților fie o declarație pe propria răspundere, fie o adeverință de la angajator. Sunt însă doar câteva motive pentru care ieșirea din casă este permisă, conform Ordonanței militare 3.

Declarația pe propria răspundere trebuie să fie ori imprimată și completată, ori scrisă de mână. De asemenea, aceasta poate fi prezentată fizic (pe foaie de hârtie), ori salvată pe telefon sau pe tabletă. Cu toate acestea, există povestiri pe rețele de socializare cu polițiști locali care nu au acceptat forma digitală a declarației și au aplicat amenzi.

Persoane amendate: Ce spune Ordonanța Militară 3/2020

Art. 1. – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:

a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;

b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide