Piața auto se va contracta în 2020. Câștigă mașinile electrice

Autor: ProMotor 21 mai 2020 Știri auto
Piața auto se va contracta în 2020. Câștigă mașinile electrice

Analiștii anticipează că piața auto se va contracta în 2020, ca urmare a crizei provocate de pandemia de coronavirus. Câștigătoare vor fi mașinile electrice, ale căror vânzări nu vor scădea la fel de mult ca în cazul modelelor convenționale, se arată într-o analiză BloombergNEF citată de Reuters.

Vânzările de maşini electrice vor scădea în 2020, însă nu la fel de mult ca cele ale mașinilor cu motoare termice, diesel și pe benzină. La nivel mondial, vânzările de maşini electrice vor scădea cu 18%, iar cele de autovehicule echipate cu motoare cu combustie internă vor suferi o contracţie de 23%, potrivit unui studiu realizat de analiştii BloombergNEF.

Închiderea temporară a showroom-urilor pe timpul pandemiei a perturbat vânzările şi a redus încrederea consumatorilor, se arată în studiul citat de Reuters.

„Epidemia de COVID-19 va provoca o scădere majoră a vânzărilor globale de autoturisme în 2020”, a declarat Colin McKerracher, head of advanced transport al BNEF. „Direcția pe termen lung nu se va schimba, dar piața va înregistra turbulențe în următorii trei ani, a adăugat acesta.

Piața auto se va contracta în 2020. Cine câștigă și cine pierde

Modelele electrice vor atinge 31% din totalul parcului auto până în 2040 şi vor reprezenta 58% din vânzările de autoturisme noi până la acea dată, pe măspră ce vânzările de maşini cu motor cu combustie vor continua să scadă după vârful din 2017.

Analiştii preconizează că 1,7 milioane de maşini electrice vor fi vândute în acest an, alăturându-se celor 7 milioane de vehicule care se află deja pe străzile din întreaga lume.

Analiștii anticipează că aceste mișcări vor afecta piața petrolului și pe cea a energiei electrice. Electrificarea transporturilor, accelerată de legislația antipoluare va reduce cererea de petrol cu 17,6 milioane de barili pe zi până în 2040. În același timp, proliferarea mașinilor electrice va duce la creșterea solicitării rețelelor electrice cu 5,2% până la aceeași dată.

Ca o consecință, lumea va avea nevoie de 290 de milioane de puncte de încărcare pentru mașini electrice până în 2040, dintre care 12 milioane în locuri publice și restul acasă, la locurile de muncă sau în zonele comerciale private.

Raportul mai anticipează creșterea segmentului mașinilor alimentate cu hidrogen, în special în sectorul transporturilor grele. Astfel, 3,9% din vânzările de camioane și 6,5% din cele de autobuze vor reprezenta vehicule alimentate cu hidrogen, până în 2040.

Situația nu este așa de gravă precum parepentru companiile petroliere, dat fiind că multe se vor reprofila sau extinde oferind stații de încărcare cu energie electrică. Un caz clasic este cel al gigantului francez Total, care intenționează să construiască cea mai mare rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice din Europa.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide