Plafonarea prețurilor RCA: o nouă încercare de adoptare a unui act normativ

Autor: Bogdan Bârliga 05 apr. 2023 Știri auto

Guvernul va încerca să aprobe, în şedinţa de miercuri, îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA pe baza unui nou proiect depus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Actul normativ prevede stabilirea tarifelor de primă maxime pentru asigurările obligatorii şi a alte măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare.

Plafonarea prețurilor asigurărilor RCA pentru 6 luni se află pentru a treia oară miercuri pe masa Guvernului, iar noul proiect de HG este doar o variantă ușor modificată al celui de săptămâna trecută. ASF insistă cu propunerea de stabilire a tarifelor la nivelul din februarie 2023.

Potrivit notei de fundamentare din documentul depus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prin proiect se propune „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”.

Pe lângă plafonarea prețurilor RCA se propune și limitarea comisioanelor

„Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023″, se mai arată în document. Conform acestui document comisionul de distribuție ce se reflectă în costul final al poliței RCA se va limita la un maximum de 8% din prima netă.

Pe de altă parte în nota de fundamentare se precizează că „depășirea nivelului maxim al tarifelor de primă și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de Hotărârea de Guvern de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenție”.

Noul proiect depus de ASF este similar cu cel retras săptămâna trecută pentru că la nivelul tarifelor a fost propus exact pragul din 28 februarie 2023. Singurele modificări sunt legate de propunerile pentru aplicarea sistemului bonus-malus și în document se arată că „influența clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplică și de către BAAR în cadrul procedurii de alocare a asiguraților cu risc ridicat.”

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide