Polițele RCA s-au scumpit semnificativ. Care este motivul

Autor: George Cristea 28 oct. 2020 Știri auto

Polițele RCA s-au scumpit semnificativ în ultimele săptămâni, după ce doi asiguratori cu poziție dominantă pe piață au decis creșterea tarifelor.

Intră în Galeria FOTO

Euroins și City Insurance, cei mai importanți jucători pe piața asigurărilor RCA, cu trei sferturi din totalul polițelor emise, au decis majorarea primelor de asigurare practicate. Cele două companii aveau cele mai mici tarife de pe piață, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru cota de piață uriașă.

Creșterea tarifelor RCA vine după ce ambele companii au fost criticate de Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală pentru lipsa de sustenabilitate a tarifelor practicate. În urma unui control recent la Euroins, spre exemplu, inspectorii ASF au constatat „o serie de deficiențe cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite (…) precum și cu privire la modul de determinare și de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerința de capital de solvabilitate și cerința minimă de capital”.

Euroins „are obligația de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară un plan de finanțare și de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, societatea trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficiențele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei”, anunța în urmă cu o lună ASF.

Polițele RCA s-au scumpit semnificativ. Care sunt noile tarife RCA?

Ceea ce, se pare, Euroins a și făcut, chiar dacă a contestat în instanță raportul de control al ASF. Același lucru l-a făcut și City Insurance, astfel că cele mai ieftine asigurări RCA de pe piață sunt acum mult mai scumpe. Cel mai important, nu mai sunt cele mai ieftine. Această schimbare este reflectată și în numărul de poliție încheiate, cei doi asiguratori pierzând rapid cotă de piață.

Pentru polițele pe șase luni, cel mai des cumpărate de români, prețurile City Insurance au crescut cel mai mult. În acest context, pe aceste segmente City are acum al patrulea preț din piață. De exemplu, un șofer de 56 de ani care conduce un autoturism cu un motor de 1.9 litri va plăti la City Insurance, pentru șase luni de asigurare, aproape 400 de lei.

Este abia al treilea preț, după Grawe și Euroins, deși în urmă cu doar o săptămână City Insurance era clar pe primul loc. Interesant este că nici Euroins nu este competitiv pe acest exemplu, vânzând polițele RCA cu 375 de lei, cu 70 de lei peste Grawe.

La polița pe un an, Euroins cade pe locul al treilea, iar City Insurance vine abia pe patru. Grawe și Omniasig sunt pe primele locuri, cu prețuri aproape identice, în jurul a 650 de lei. Euroins vinde abia la 750 de lei, iar City Insurance, cu aproape 800 de lei, nu are cum să fie luată în calcul pe acest segment.

Într-un raport ASF recent, Euroins și City Insurance dețineau recordul absolut la numărul de reclamații privind asigurările RCA. Mai exact, cele două societăți însumau peste 76% din totalul reclamațiilor primite la ASF în primul semestru al anului 2020.

sursa: Economica.net

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide