Poliția din mai multe țări vrea ca șoferii să nu mai folosească aplicația Waze

Autor: Adrian Somai 31 ian. 2023 Știri auto

Polițiștii din întreaga lume nu sunt neapărat cei mai mari fani ai aplicației Waze. Acest lucru are în spate un motiv extrem de simplu, aplicația deținută de Google permițând utilizatorilor să raporteze locația echipajelor de Poliție. Astfel, toți șoferii care folosesc aplicația au acces la locația exactă a echipajelor Poliției Rutiere.

Nu este, așadar, de mirare că autoritățile din anumite țări recomandă din când în când șoferilor să nu mai folosească aplicația Waze. Polițiștii susțin că prinderea infractorilor a devenit mult mai dificilă de când aplicația oferă această posibilitate utilizatorilor, de a raporta public locul în care se află Poliția pe șosea.

Ajutându-se de această aplicație, șoferii care obișnuiesc să circule cu viteze foarte mari pot fenta oricând radarele și echipajele Poliției Rutiere. Mai exact, aceștia pot încălca limita de viteză, încetinind doar atunci când se apropie de locația unde există un radar sau un echipaj de Poliție. Având un număr uriaș de utilizatori, Waze oferă practic aceste informații în timp real pentru toate șoselele din întreaga lume, făcând imposibil ca mașinile de Poliție să scape neobservate.

În ce țări se vrea interzicerea aplicației Waze

Poliția Rutieră din Kuala Lumpur, capitala Malaysiei, a solicitat recent șoferilor să nu mai folosească aplicația Waze în acest scop. Șeful Politiei de acolo le-a transmis șoferilor că cei care raportează pe Waze locația echipajelor de Poliție nu colaborează cu ea, ci sunt de fapt împotriva aplicării legii.

Poliția locală din Kuala Lumpur susține astfel că Waze îngreunează prinderea șoferilor care conduc în stare de ebrietate și a celor care trec pe culoarea roșie a semaforului sau încalcă alte reguli de circulație. Șeful instituției admite însă că nu există nicio modalitate legala de a le interzice utilizatorii să folosească Waze, în ciuda discuțiilor recente pe aceasta tema.

Malaysia nu este singura țară care se confruntă cu această problemă, mai multe autorități din întreaga lume adoptând legi în vederea restrictionarii utilizării Waze. Potrivit Autoevolution, Franța, spre exemplu, permite șoferilor în continuare să folosească aplicația pentru navigație, însă opțiunea raportărilor din trafic pentru a îi avertiza pe ceilalți șoferi cu privire la locația echipajelor de Poliție nu mai este disponibilă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide