Poliția avertizează: „Este ilegal să mergi cu trotineta electrică pe trotuar!”

Autor: David Andrei 24 iul. 2020 Știri auto

“Este ilegal să mergi cu trotineta electrică pe trotuar”, îi avertizează Poliția Română pe utilizatorii de mijloace de transport alternativ cu două roți și propulsie electrică.

GALERIE FOTO

Reacția poliției vine ca urmare a numărului mare de sesizări din partea pietonilor, care se simt deranjați sau care chiar au fost loviți de utilizatori de trotinete electrice.

“Legal și sigur este să mergi pe pista pentru biciclete sau pe stradă”, le recomandă oamenilor legii celor care încearcă să ajungă rapid la destinație cu trotinetele.

Postarea publicată pe pagina de Facebook a Poliției Române a stârnit un val de reacții:

“Eu îi văd pe unii care nici nu se uită stânga-dreapta. Merg drept ca TGV-ul, indiferent de culoarea semaforului”, povestește un utilizator de Facebook.

“Nu avem piste pentru biciclete să putem fi circula legal. Nu suntem în siguranță pe străzile României nici cu mașina d-apoi cu trotineta. Poliția Română, închideți cărțile și deschideți ochii către realitate!”, trage un semnal de alarmă o tânără furioasă.

Cei care folosesc trotinete electrice nu au asigurare și nu pot acoperi pagubele produse autoturismelor, avertizează un șofer: “Dacă intră unul de 150 de kilograme la 25 km/h în tine cu trotineta, să spunem, în lateral, în mașina ta de 20-25.000 de euro, îți face daună de 8-10.000 de euro. Cine plătește?”

Ce spune legea despre trotineta electrică?

Ordonanța care modifică OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice reglementează circulația trotinetelor electrice începând cu luna februarie a acestui an.

Astfel, cel care călătorește cu trotineta electrică nu are voie să circule decât pe pistele special amenajate sau, în cazurile în care acestea nu există, numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

Circulația trotinetelor electrice pe trotuar este interzisă.

Cel care conduce o astfel de trotinetă trebuie să fi împlinit vârsta de 14 ani și să fie echipat cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Casca de protecție este obligatorie pentru cei care cu vârste de peste 16 ani. Transportul pasagerilor pe trotinete nu este permis.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide