Poliția Română arată care este cea mai comună greșeală a celor care conduc trotinete electrice și care este sancțiunea aplicată

Autor: Cristian Agatie 12 oct. 2021 Știri auto

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier a fost modificat pentru a permite pedepsirea conducătorilor de trotinete care nu respectă legislația. Poliția Română arată care este cea mai comună greșeală a celor care conduc trotinete electrice și care este sancțiunea aplicată în cazul acesta.

Intră în Galeria FOTO

Apariția trotinetelor electrice i-a luat prin surprindere pe polițiști, care nu au avut multă vreme cadrul legal pentru a putea aplica sancțiuni în cazul acestora. Între timp, conducătorii de trotinete electrice au fost implicați în numeroase accidente, unele dintre acestea soldate cu victime, motiv pentru care legiuitorul a grăbit modificarea legislației.

Codul rutier a fost modificat în primăvară cu noi reglementări adresate celor care folosesc trotinetele electrice. Cu toate acestea, sancționarea conducătorilor de trotinete electrice nu s-a putut face din cauză că Regulamentul de aplicare a Codului Rutier nu a fost modificat corespunzător. Abia acum cadrul legal a fost completat, iar polițiștii pot aplica sancțiuni celor care folosesc trotinetele electrice.

Acum, toate premisele sunt îndeplinite pentru ca circulația trotinetelor să fie reglementată, iar polițiștii să aplice sancțiuni celor care nu o respectă. În acest context, am solicitat Brigăzii Rutiere din cadrul Poliției Capitalei mai multe informații despre cele mai frecvente abateri și pedepse corespunzătoare aplicate de polițiști conducătorilor de trotinete electrice.

Cea mai comună greșeală a celor care conduc trotinete electrice: Polițiștii aplică deja amenzi

Potrivit acestora, două abateri ies în evidență – conducerea trotinetelor pe trotuar și nerespectarea regulii care prevede că pe o trotinetă electrică poate circula doar o singură persoană.

„Conducătorul de trotinetă electrică este obligat să circule pe partea carosabilă, iar acolo unde este pistă pentru biciclete este obligat să utilizeze acea pistă. În niciun caz conducătorului de trotinetă nu-i este permisă circulația pe trotuar. Pe trotuar vor circula doar pietonii. Dacă circulă pe trotuar, conducătorul de trotinetă riscă o sancțiune cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei”, ne-a declarat Claudiu Costea, Inspector principal de poliție la Brigada Rutieră din cadrul Poliției Capitalei.

Aceeași amendă este valabilă și în cazul în care pe o trotinetă se deplasează două persoane. Potrivit polițiștilor, aceasta este a doua cea mai frecventă abatere constataă în cazul celor care conduc trotinete electrice.

În primele șase luni ale anului, 24 de conducători de trotinete au fost implicați în accidente rutiere, rezultând tot atâtea răniri grave. Numărul este unul în creștere, având în vedere că pe întreg parcursul anului trecut numărul accidentelor în care au fost implicate trotinetele a fost de 32. Numai într-un număr mic de cazuri de vină au fost conducătorii de trotinete – 5 în 2020 și 4 în primele șase luni din 2021.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide