Polițiști sancționați pentru că ar fi înregistrat ilegal dialogul cu cetățenii cu body cam-uri

Autor: David Andrei 07 ian. 2021 Știri auto

Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca a fost sancționată pentru că polițiștii i-ar fi înregistrat ilegal pe cetățenii cu care au interacționat folosind body cam-urile din dotare.

GALERIE FOTO

Mai mulți cetățeni din Cluj-Napoca au sesizat Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Autoritatea a luat măsuri împotriva oamenilor legii. ANSPDC a aplicat o sancțiune sub forma unui avertisment.

”Personalul Direcției Generale de Poliție Locală Cluj-Napoca, aflat în exercitarea misiunilor și activităților specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea sistemului audio-video portabil de tip ”Body-Worn Camera” (care prelucrează imaginea și vocea)”, se arată în comunicatul ANSPDCP.

Poliția Locală îi înregistrează pe cetățenii din Cluj-Napoca de peste un an

Astfel de acțiuni au avut loc începând cu luna octombrie a anului 2019. Autoritatea a demarat această anchetă după o sesizare primită cu privire la încălcarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal de către Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca.

„S-a constatat că Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca prelucrează date cu caracter personal prin intermediul sistemelor audio-video portabile de tip ”Body-Worn Camera”, utilizate de către polițiștii locali aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru înregistrarea următoarelor categorii de intervenții și acțiuni, respectiv legitimarea persoanelor, conducerea persoanelor la sediul poliției locale, utilizarea forței și a mijloacelor din dotare, efectuarea controlului coporal sau al bagajului, oprirea vehiculelor, constatarea infracțiunilor flagrante și a contravențiilor și cele determinate de prevenirea unui pericol iminent la adresa vieții, sănătății și integrității fizice a unei persoane”, susțin inspectorii  ANSPDCP.

În urmă cu patru luni, Poliția Română a primit 6.000 de body cam-uri. 240 dintre acestea au ajuns în dotarea Brigăzii Rutiere. Autoritățile au anunțat atunci că fiecare înregistrare respectă cu strictețe normele cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Cetățenii nu au dreptul de a refuza filmarea interacțiunii cu polițiștii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide