Polițiștii amendează pe bandă rulantă șoferii care folosesc telefonul mobil

Autor: ProMotor 18 dec. 2019 Știri auto

Polițiștii amendează pe bandă rulantă șoferii care folosesc telefonul mobil. În cadrul unei acțiuni desfășurate marți în zona Pieței Universității, au fost aplicate 32 de amenzi în valoare totală de peste  7.250 de lei.

Polițiștii Brigăzii Rutiere au acționat marți în zona Piața Universității pentru verificarea modului în care conducătorii de autovehicule folosesc centura de siguranță, dispozitivele de fixare în scaune, căștile de protecție, dar și a modului în care folosesc telefonul mobil în timpul deplasării pe drumurile publice.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 7.250 de lei. Un număr de 22 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță, iar zece pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.

Reamintim faptul că începând cu data de 12 octombrie a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă cuprinsă între 6-8 puncte amendă (870-1160 lei) și 4 puncte penalizare.

Sunt exceptați de la această regulă conducătorii auto care folosesc dispozitivele de tip „mâini libere” sau dacă utilizează telefonul mobil în momentul în care se află opriți la semafor.

De asemenea, sunt sancționați cu amendă cuprinsă între 6-8 puncte amendă și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Mai mult decât atât, în momentul în care conducătorul unui vehicul încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancționat cu 4-5 puncte amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.

„Folosirea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul mersului, reprezintă un factor concurent la producerea de evenimente rutiere nedorite pe drumurile publice”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.

De asemenea, nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță se sancționează cu 2-3 puncte amendă și 2 puncte penalizare, iar nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranță sau sunt transportate în dispozitive de fixare, precum și nerespectarea condițiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță se sancționează cu 4-5 puncte amendă și 3 puncte penalizare.

În unele cazuri, centura de siguranță este considerată doar un obiect de decor al maşinii şi nu un accesoriu care la un moment dat poate salva viaţa, mai spun polițiștii.

„Centurile nu sunt proiectate pentru confort, ci pentru siguranţă. Folosirea centurii de siguranţă, în cazul unei coliziuni, creşte şansele de supravieţuire. Pentru a fi eficientă, trebuie utilizată corect, reglând înălţimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului şi nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust şi bazin), fără să fie răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.)”, spune comunicatul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Direcția Generală de Poliție a Municipiului București / Facebook



Comentarii
Inchide