Polițiștii și inspectorii RAR au sancționat șoferii cu mașini modificate

Autor: Cristian Agatie 22 aug. 2021 Știri auto

Polițiștii și inspectorii RAR au sancționat în weekend șoferii cu mașini și motociclete modificate sau care nu îndeplineau condițiile tehnice pentru circulația pe drumurile publice. A fost mult show mediatic, dar puține rezultate.

Intră în Galeria FOTO

Obiectul acțiunii de control desfășurate în noaptea de vineri/sâmbătă (20/21 august) a fost depistarea celor care conduc vehicule cu deficiențe tehnice sau cu sisteme de evacuare modificate, care deranjează locuitorii prin disconfortul fonic produs.

În trafic, echipele formate din polițiști de la Brigada Rutieră și inspectori ai Registrului Auto Român au verificat principalele aspecte care influențează starea tehnică a mașinilor și motocicletelor:

  • sistemul de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante;
  • sistemul de frânare;
  • mecanismul de direcție;
  • instalația de iluminare/semnalizare și echipamentele electrice;
  • existența și autenticitatea seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor;
  • vizibilitatea și legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate;
  • sistemul de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie);
  • corectitudinea datelor din certificatul de înmatriculare și concordanța acestora cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor;
  • deținerea inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia;
  • aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător.

Polițiștii și inspectorii RAR au sancționat șoferii cu mașini modificate. Ce au descoperit

Este o listă lungă de potențiale probleme, multe dintre acestea fiind identificate la vehiculele oprite în trafic. Din cele 70 de mașini și motociclete trase pe dreapta, 61 au fost depistate cu probleme, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare totală de 19.500 de lei. Cele mai multe sancțiuni aplicate au fost pentru modificări ale sistemului de evacuare (15 mașini și 4 motociclete), iar câte 5 au fost aplicate pentru modificări neomologate, respectiv anvelope neconforme.

Alte 28 de sancțiuni au fost aplicate pentru diverse alte deficiențe tehnice. În plus, în cadrul activităților de control au fost retrase și 28 certificate de înmatriculare (dintre care patru în cazul motocicletelor), un set de plăcute de înmatriculare și a fost reținut 1un permis de conducere.

Exemplele oferite de polițiști au fost surprinse fie din șoseaua Străulești, fie pe bulevardul Aviatorilor, așa că ne este ușor să vedem zona de interes a polițiștilor. Le reamintim că Bucureștiul este imens în raport cu aceste două artere, iar șoferi care nu respectă normele rutiere sunt cu mult mai mulți decât cei 61.

Cea mai mare amendă aplicată în timpul operațiunii de control a fost de 1.160 de lei, unui șofer oprit pe șoseaua Străulești. Acesta conducea o mașină cu modificări neomologate la sistemul de evacuare a noxelor, producând zgomot excesiv și având montate anvelope de alte dimensiuni decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Nu este prima acțiune de acest fel desfășurată de echipaje mixte poliție-RAR. Totuși, acestea sunt incredibil de rare, iar rezultatele servesc mai degrabă echipelor de comunicare ale celor două instituții, decât cetățenilor și șoferilor corecți din trafic.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide