Polonezii vor lansa Izera, un SUV electric compact construit în colaborare cu Geely

Autor: Marius Vișan 20 ian. 2023 Știri auto

Izera este o nouă companie din Polonia care dorește să construiască primele vehicule electrice din această țară.

Planurile de producție s-au concretizat după ce a ajuns la un acord cu producătorul auto chinez Geely. Potrivit Carscoops.com, un model electric marca Izera bazat pe arhitectura oferită de Geely este programat să intre în producție la sfârșitul anului 2025, la o nouă fabrică din Polonia.

Fabrică se va deschide în orașul Jaworzno. Lucrările de construcție vor începe în 2024, cu o investiție de aproximativ 1,1 miliarde de euro. Obiectivul este ca aceasta să fie gata până la sfârșitul anului 2025, pentru a începe producția unui nou SUV compact sub sigla Izera. Producția se va baza în mare măsură pe furnizorii locali, în timp ce uzina va avea 2.400 de angajați.

Prototipurile Z100 SUV și T100 hatchback cu sigla Izera au fost prezentate și în 2020, cu obiectivul inițial de a le lansa în 2023. Lansarea pe piață a fost amânată pentru 2026, iar modelele de producție vor evolua probabil în ceea ce privește designul exterior față de prototipurile din 2020. SUV-ul va fi urmat de un hatchback și de un break.

Platforma este folosită și de o serie de modele de la Smart, Volvo, Polestar și Lotus

Toate modelele Izera vor dispune de sisteme de propulsie complet electrice și vor avea în comun tehnologie de origine Geely. Marca poloneză va utiliza arhitectura Sustainable Experience Architecture (SEA), care este folosită și de o serie de modele de la Smart, Volvo, Polestar și Lotus.

Producția de automobile din Polonia a scăzut în ultimul deceniu, de la 720.824 de unități în 2010 la 194.870 de unități în 2021, potrivit ACEA. Printre constructorii auto care au fabrici în Polonia se numără Fiat, Abarth, Lancia și Jeep pentru vehicule de pasageri, alături de Stellantis, Mercedes-Benz și Volkswagen Commercial Vehicles pentru vehicule comerciale ușoare.

Parteneriatul dintre Izera și Geely a fost anunțat pentru prima dată în noiembrie 2022.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Carscoops.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide