Polonia atacă în instanță decizia UE de a interzice vânzarea de mașini termice începând din 2035

Autor: Adrian Somai 13 iun. 2023 Știri auto

Uniunea Europeană a decis interzicerea vânzării vehiculelor noi cu motoare pe combustie începând cu anul 2035, însă nu toate țările membre ale blocului comunitar european sunt de acord cu această strategie. Polonia este una dintre țările care și-au exprimat dezacordul în acest sens, ministrul polonez al Mediului anunțând la începutul acestei săptămâni că țara sa va face apel la Curtea Europeană de Justiție.

Uniunea Europeană și-a propus ca până în 2030 să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% în comparație cu nivelul din 1990 și să atingă neutralitatea climatică până cel mai târziu în 2050. Una dintre măsurile pe care UE vrea să și-o asume este aceea de interzicere a vânzării vehiculelor noi cu motoare termice începând cu anul 2035. Planurile de reducere cu 100% a emisiilor de dioxid de carbon provenite de la noile mașini până în anul 2035 fac parte dintr-un pachet mai amplu de combatere a schimbărilor climatice, cunoscut la nivel european sub numele “Fit for 55”.

Polonia, singura țară care s-a opus constant acestei propuneri

Deși nu este singura țară care nu este chiar fericită cu această decizie a UE, Polonia este singura care s-a opus constant și vehement acestei propuneri. Specialiștii polonezi susțin că nu există o analiză adecvată a pieței și a consecințelor sociale ale acestei interdicții, potrivit Profit.ro.

În aceste condiții, ministrul Anna Moskwa a anunțat că Polonia va ataca în justiție decizia luată la Bruxelles de interzicere a mașinilor cu motoare pe combustie, urmând astfel să se adreseze Curții Europene de Justiție.

„Nu suntem de acord cu această reglementare și cu alte documente din pachetul de combatere a schimbărilor climatice (Fit for 55) și le vom contesta la Curtea Europeană de Justiție, în următoarele zile. Sperăm că ni se vor alătura și alte țări”, a declarat la începutul acestei săptămâni ministrul Mediului din Polonia, Anna Moskwa, la un post local de radio.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide