Începe lupta pentru norma de poluare Euro 7: România și alte țări din UE cer modificarea limitelor propuse inițial

Autor: Bogdan Bârliga 14 mart. 2023 Știri auto

Industria auto trece prin momente grele în Europa: au loc dezbateri intense privind interzicerea vânzării de mașini noi cu motoare termice din 2035 și noul standard de emisii Euro 7 provoacă o serie de nemulțumiri în rândul țărilor unde au fabrici marii producători din domeniu.

Viitoarea normă Euro 7 limitează drastic nivelul emisiilor și o parte dintre producătorii auto din UE susțin că va genera foarte multe costuri suplimentare pentru a atinge obiectivele stabilite prin acest nou standard. Spre exemplu nouă normă de poluare Euro 7 ar putea să îi oblige pe constructori să majoreze prețul autoturismelor cu cel puțin 2000 de euro, susținea în luna februarie președintele Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Luca de Meo.

Pe de altă parte șeful grupului auto Stellantis crede că noile norme de poluare Euro 7 sunt inutile și nu vor aduce beneficii clienților sau mediului. Carlos Tavares afirma că parametrii mai stricți pentru standardul Euro 7 sunt „inutili” și vor avea un efect negativ asupra industriei, care încă se luptă să producă mașini electrice mici la prețuri accesibile pentru a-și înlocui predecesorii cu combustie.

România și alte 7 țări din UE cer modificarea limitelor pentru Euro 7

Miniștrii transporturilor din Republica Cehă, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, România, Ungaria și Slovacia s-au întâlnit luni pentru a discuta potențialele modificări ale limitelor de emisii ale vehiculelor propuse de UE, se arată într-un material publicat de reuters.com. Scopul acestei întâlniri este de a face standardul Euro 7 planificat al UE „acceptabil pentru industria auto din UE și pentru clienții săi”, a declarat ministrul ceh Martin Kupka pe Twitter, înainte de evenimentul care a avut loc Strasbourg.

Propunerea de lege prin care se stabilesc noile norme Euro 7, pe care țările Uniunii Europene și parlamentarii vor începe să o negocieze în cursul acestui an, ar înăspri limitele poluanților dăunători sănătății, inclusiv oxizii de azot. Legea CO2, principalul instrument al UE pentru a accelera trecerea Europei la vehiculele electrice, a fost suspendată la începutul acestei luni, după opoziția de ultim moment din partea Germaniei. Acest lucru i-a surprins pe factorii de decizie din Bruxelles și din alte state membre, deoarece țările UE și Parlamentul European au convenit deja anul trecut asupra unui acord asupra legii.

Germania, susținută de țări precum Italia și Cehia, dorește asigurări mai clare pentru ca mașinile noi dotate cu motoare termice să mai poată fi vândute după 2035, dacă funcționează cu combustibili neutri în CO2. Țările respective spun că legea este o amenințare pentru industria auto din Europa, din care părți fac lobby pentru a slăbi legislația UE, care, în forma sa actuală, ar face imposibilă vânzarea de mașini noi cu motor cu combustie după 2035.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide