Poluare record în București. Paradoxal, nu mașinile sunt de vină

Autor: ProMotor 02 mart. 2020 Știri auto
Poluare record în București. Paradoxal, nu mașinile sunt de vină

Rețelele de monitorizare a calității aerului au înregistrat o poluare record în București, noaptea trecută. Paradoxal, nu mașinile sunt de vină pentru această poluare. Creșterile nivelului de poluare a fost înregistrat după miezul nopții, în condițiile în care traficul rutier a fost nesemnificativ.

Reţelele independente de monitorizare a calităţii aerului au înregistrat depăşiri record ale poluării în această dimineaţă, cu  paticule fine în suspensie PM 2,5 şi PM 10. Au fost înregistrate depăşiri cu 500-1.000% peste limitele maxim admise de poluare. Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici şi picături de lichid.

Astfel, zonele în care valorile de poluare cu PM10 erau peste limite sunt: Iuliu Maniu, Universitate, Moşilor, Piaţa Romană, Mihalache, Expoziţiei şi Băneasa Nord. De asemenea, în alte patru zone (Piaţa Sudului, Timpuri Noi, 13 Septembrie şi Libertăţii), se înregistrau valori foarte crescute ale concentraţiilor de PM2.5, cuprinse între 77 micrograme/mc şi 92 micrograme/mc.

În acest context, Costel Alexe a convocat o şedinţă de urgenţă la Ministerul Mediului cu reprezentanţii Gărzii de Mediu. Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Alexe a declarat că toate stațiile pe care le deține Ministerul Mediului au înregistrat duminică noaptea depășiri ale nivelului maxim admis de poluare.

„Aseara, la toate staţiile pe care le deţine Ministerul Mediului au fost înregistrate depăşiri: la Lacul Morii, de opt ori”, a spus Alexe, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, poluarea a fost generată în principal de un incendiu izbucnit la Crevedia, dar şi de incendiul de la Gara de Nord.

„Din discuţia cu ISU, a fost un incendiu de vegetaţie forestieră, pe 5.000 de mp, la Crevedia, acel incendiu de la Gara de Nord, din miezul noptii şi alte incendii provocate de populaţie din jurul Bucureştiului”, a spus Alexe. Acesta a mai precizat că episodul de poluare nu s-a datorat doar acestor factori.

„Avem și noi suspiciuni de activități industriale în Ilfov și București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”, a subliniat ministrul.

Ministrul Mediului a mai precizat că, în cadrul judeţului Ilfov, „există 46 de firme autorizate şi în municipiul Bucureşti 69, care au acest proces de ardere. Am stabilit că până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de ardere de pe raza Bucureşti-Ilfov pentru a vedea dacă toţi aceşti operatori deţin mijloace de măsurare a poluării”.

De asemenea, ministrul a solicitat demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului, argumentând că nu i se pare normal să afle despre poluare de pe Facebook. Ministrul a adăugat că presa va primi o listă cu cei mai mari poluatori.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide