Poți pleca de pe loc folosind treapta a cincea? Experiment VIDEO

Autor: Marius Vișan 30 mai 2020 Știri auto
Poți pleca de pe loc folosind treapta a cincea? Experiment VIDEO

Regula de bază învățată la școala de șoferi este: atunci când pleci cu mașina de pe loc folosești prima treaptă. Chiar dacă asta te-a învățat instructorul, probabil ai fost tentat să încerci să folosești și altă treaptă pentru a porni de pe loc. Dacă nu ai încercat foarte bine, nici nu îți recomandăm să faci asta pentru că vei suprasolicita ambreiajul și va scoate fum.

Aceste se încălzește la forțări. Cutia forțează să se rotească mult mai repede discul de ambreiaj, astfel se supraîncălzește. Roțile stau pe loc, motorul este în mișcare, iar rolul treptei unu este ca să sincronizeze turația. Dacă se sare această treaptă tot sistemul se va da peste cap.

Daewoo Matiz pornește de pe loc chiar și în treapta a cincea

Pentru cei care sunt curioși să vadă ce se întâmplă există YouTube. Cei de la canalul de youtube 99vehicles au făcut un astfel de experiment pe un Daewoo Matiz. Au încercat să pornească cu toate treptele disponibile. A rezultat că mașina poate porni de pe loc chiar și cu treapta a treia, a patra sau a cincea. E drept că pornește mai greu de pe loc, și se simte ceva miros de ambreiaj.

Nu trebuie să vă faceți griji pentru mașina din clip. Matizul a fost cumpărat special pentru aceste tipuri de experimente.

VIDEO

 

Pe de altă parte, pentru cei care vor să-și protejeze mașina cu transmise manuală iată câteva sfaturi prețioase.

Lucruri pe care nu ar trebui să le faci cu o maşină cu transmisie manuală

– Nu ține mâna pe schimbător când nu e nevoie! Exercitarea unei presiuni cât de mici asupra schimbătorului duce, în timp la uzura acestor componente. Când schimbătorul este apăsat elementele componente încep să interacționeze, iar acestea se uzează mult mai repede faţă de cazurile când sunt folosite doar când e nevoie.

– Corelează turaţiile cu viteza

-Nu ține piciorul pe ambreiaj când nu e nevoie. Unii șoferi au tendința de a ține piciorul pe pedala de ambreiaj la semafor. Acest obicei poate afecta încet dar sigur unele piese. O presiune cât de mică asupra pedalei de ambreiaj duce la o uzură prematură.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: 99vehicles / YouTube, cars-data.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide