Povestea unei Dacia 1310. A fost câștigată la loto și abandonată în fân timp de 25 de ani

Autor: Elena Luchian 17 feb. 2020 Știri auto

Românul care a fost la Polul Frigului, în Siberia, cu o Dacia Duster, Atilla Bertici, a ajuns în paradisul mașinilor istorice. A vizitat La Fierăria din Satu Mare, un garaj în care se află o Dacia 1310, câștigată de un cuplu la loto și abandonată în hambar, un Lincoln Mark V ca în serialul “Dallas” și un Cadillac de Poliție din Statele Unite.

Galerie foto

Atilla Bertici a fost La Fierărie. Este numele unui garaj special, care ascunde o colecție impresionantă. La intrare, a fost întâmpinat de Dacian, paznicul construit din piese de Dacia. Lui îi ține de urât o pisică… tot din piese. Ghid i-a fost Ciprian Mureșan, președintele Retromobil Club Satu Mare.

Mai multe modele Dacia, începând cu o Dacia 1100, continuând cu o Dacia de Miliție din 1975 și încheind cu un Logan stau aliniate cuminți. Fiecare ascunde o poveste. Mașinuța turcoaz cu bord cu inserții din lemn a fost singura din colecție care a pornit la sfert de cheie, deși nu fusese pornită un an de zile, iar Logan-ul i-a dus pe Atilla și pe fiul său în aventura siberiană de anul trecut.

Dar Ciprian este foarte atașat de o Dacia 1310 pe care a găsit-o cu roțile pe jumătate îngropate în pământ. 25 de ani stătuse în fân. Un cuplu o câștigase la loto. Niciunul dintre cei doi nu avea permis de conducere, așa că mașina a fost abandonată în hambar și, în trei ani, a fost acoperită de fân, lemne și cartofi.

În fața Daciei bătrâne și-a găsit locul un Lincoln Mark V, exact ca acela condus de Jock Ewing în serialul “Dallas”. Automobilul are ceasuri de bord Cartier, pilot automat, aer condiționat automat și scaune electrice, dotări care, în anii ’70, erau SF. Sub capota gigant, care măsoară 2,30 metri, se află un motor de 8,8 litri.

La Fierărie, stau cuminți, așteptând să-și spună povestea, și un Chevrolet Caprice de politie, fabricat în 1980, care a fost în proprietatea Ambasadei Statelor Unite la Viena. Mașina este blindată și are o priză de aer în portbagaj pentru reglarea presiunii în anvelope. Sirena nu mai funcționează, dar pe Ciprian, poliția l-a luat la întrebări de cum a intrat cu ea în țară.

Dincolo de mașinile americane, s-a aliniat o colecție incredibilă de modele legenadre BMW.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: La FierărieComentarii
Inchide