Cum afli prețul corect al unui catalizator auto

Autor: Marius Vișan 17 sept. 2021 Știri auto

Catalizatorul sau convertorul catalitic este confecționat dintr-o carcasă din oțel și face parte din sistemele moderne de control al emisiilor pentru motoarele pe benzină și diesel. Acesta transformă componentele nocive ale gazelor de eșapament de la motoarele cu ardere internă în gaze inofensive.

În interiorul carcasei află un suport metalic sau ceramic traversat de multe canale mici în direcția longitudinală. Metalele prețioase precum platină, paladiu și rodiu sunt încorporate în acestea. Toate aceste metale sunt foarte scumpe.

Un catalizator auto standard poate avea în componența sa între 3 și 7 grame de platină pură. Cantitatea variază în funcție de producător și de model. Platina, utilizată în principal pentru motoarele diesel, este unul dintre cele mai valoroase metale. Paladiu este folosit pentru motoarele pe benzină.

Cum afli prețul corect al unui catalizator auto?

Cei care, din diverse motive, vor să afle prețul real al unui catalizator au la dispoziție aplicația mobilă EcoCat. Cei care o accesează gratuit au dreptul la o singură căutare pe zi pe zi. Cei care își fac abonament pot acces un număr nelimitat de căutări.

La căutare este cerut codul de pe catalizator format din litere și cifre. Dacă nu aveți codul, pentru identificare puteți intră în aplicație și verifica lista pe fiecare marca în parte.

Convertoarele catalitice sunt supuse unui proces natural de îmbătrânire și au o durată medie de viață între 80.000 și 100.000 km. Temperaturile ridicate (până la peste 800 ° C) și vibrațiile contribuie la degradare în timpul conducerii normale.

Un motiv pentru încărcarea catalizatorului pot fi călătoriile scurte. În acest caz poate fi regenerat conducând mult timp pe autostradă. În cazul în care acest proces nu pornește, una dintre soluții este curățarea. Operațiunea se poate face prin scoaterea filtrului și curățarea pe un banc special.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide