Prețul rodiului a explodat. Metalul este folosit în catalizatoarele auto

Autor: ProMotor acum 3 ani Știri auto
Prețul rodiului a explodat. Metalul este folosit în catalizatoarele auto

Prețul rodiului, un metal prețios folosit preponderent în industria auto pentru a reduce emisiile nocive, a explodat la acest început de an. În doar trei sătămâni, prețul rodiului s-a majorat cu 40%, ajungând la valori apropiate de prețul maxim al tuturor timpurilor. Motivul principal este cererea în creștere din partea producătorilor de mașini din China.

Rodiul este utilizat pentru a neutraliza oxizii de azot în catalizatoarele mașinilor, iar reglementările din ce în ce mai stricte privind emisiile, în special în China, obligă producătorii auto să utilizeze mai mult metal. Analiştii se aşteaptă ca oferta să fie depăşită de cerere în acest an, pe fondul întreruperilor de energie din minele din Africa de Sud, care produc mai mult de 80% din rodiul extras.

Preţurile s-au ridicat la 9.975 dolari/uncie (peste 317 euro per gram), de la 6.040 dolari la începutul lunii ianuarie, de zece ori peste preţurile de la jumătatea anilor 2010 şi aproape de cotația maximă a tuturor timpurilor, de 10.050 dolari uncia atins în 2008.

Rodiul nu este tranzacționat la bursă, iar producătorii, care vând în principal prin contracte pe termen lung, oferă foarte puţin pe piaţa spot, a spus un comerciant din Londra. Prețul rodiului a crescut în paralel cu cel al paladiului, un alt metal preţios folosit pentru neutralizarea emisiilor auto şi al cărui preţ a crescut cu 25% în acest an.

Piaţa rodiului, de 1,1 milioane de uncii pe an (aproximativ 31,2 tone pe an), este relativ stabilă, cu mici surplusuri în ultimii ani, potrivit producătorului de specialitate Johnson Matthey. Cu toate acestea, consumul va creşte mai rapid decât producţia, împingând piaţa într-un deficit de 100.000-150.000 de uncii anul acesta, a declarat Johann Wiebe de la compania de consultantă Refinitiv GFMS.

Producătorii auto acoperă aproximativ 85% din cererea de rodiu, iar cu standardele mai stricte de emisii care intră în vigoare în China, cea mai mare piaţă auto din lume, aceștia vor avea nevoie să folosească cu 50% mai mult rodiu pe vehicul.

Datele din Africa de Sud arată că producţia de metale din grupul platinei, inclusiv rodiul, a scăzut cu 13,5% în noiembrie, iar comercianţii se aşteaptă la perturbări mai mari din cauza unei crize la compania electrică de stat Eskom.

În 2008, piaţa s-a confruntat cu o volatilitate extremă a preţului, acesta prăbuşindu-se de la un maxim al tuturor timpurilor de 10.050 dolari pe uncie la mai puţin de 1.000 dolari în câteva luni.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide