Previziuni optimiste pentru asigurarea RCA 2021: Scumpirile nu vor fi semnificative

Autor: George Cristea 24 feb. 2021 Știri auto

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) face previziuni optimiste pentru asigurarea RCA 2021. Potrivit acestuia, scumpirile nu vor fi semnificative, limitându-se la circa 10-12%.

Intră în Galeria FOTO

Propunerea de introducere a decontării directe pentru polițele RCA se află în con­tinuare în dezbatere publică, iar pasul ur­mător constă într-o hotărâre a guvernului, apreciază Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.

„Decontarea directă obligatorie este în continuare în dezbatere publică și așteptăm să vedem pasul următor pe care îl va lua guvernul. Pot să confirm, după cum spunea Cristian Roșu, vicepreședinte al ASF, un studiu de impact realizat la nivelul sectorului, pe datele actuale și contextul de piață actual, nu dau concluzia că ar fi o explozie de prețuri la RCA, ci o estimare de majorare cu circa 10-12%. Vicepreședintele ASF Cristian Roșu spunea că în alte condiții de piață, dacă se ajunge la o nouă echilibrare, ar trebui să vedem doar câteva procente în plus la tarife“, a spus Daniel Apostol.

Previziuni optimiste pentru asigurarea RCA 2021: De ce se așteaptă creșteri de prețuri

Opțiunea de decontare directă permite celui care achiziționează o poliță RCA să solicite despăgubirea direct de la asigurătorul său. Procesul este mai rapid, urmând ca asigu­rătorul să îşi recupereze banii de la compania de asigurări a șoferului vinovat.

Consumatorii au în prezent o mentalitate orientată către cel mai mic preț. Pe viitor, însă, asigurătorii nu își vor mai permite să ofere polițe RCA la un preț derizoriu datorită noii legislații, care obligă plata despăgubirii în termen de 10 zile de la notificarea acesteia de către asigurătorul persoanei care activează polița, iar sancțiunile sunt aspre, mai ales din cauza caracterului de execuție a scrisorii de despăgubire, în cazul în care perioada de plată este depășită.

Astfel, preturile pentru polițele RCA ar putea înregistra creșteri semnificative la unii asigurători, care practică în prezent cele mai mici tarife RCA. Aceștia vor fi nevoiți să se alinieze la nivelul mediu al prețurilor din piață pentru a putea face față plăților ulterioare cu despăgubirile.

Anterior, analiștii anticipau o scumpire semnificativă a polițelor RCA, ca urmare a introducerii decontării directe.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide