Prima țară din lume care oferă transport public gratuit

Autor: Elena Luchian 29 feb. 2020 Știri auto
Prima țară din lume care oferă transport public gratuit

Un stat din Europa oferă, începând de astăzi, transport public gratuit. Este vorba despre Luxemburg. Măsura vizează reducerea gradului de aglomerație din traficul local.

Luxemburg, unul dintre cele mai mici state ale Europei, este recunoscut pentru traficul sufocant. Ministrul Transporturilor susține că măsura de a oferi călătorii gratuite îi va convinge pe localnici să renunțe la mașina personală. Autoritățile estimează că 40% dintre familiile din Luxemburg își vor schimba obiceiurile de transport. Luxemburg are cel mai mare grad de motorizare la 1000 de locuitori de pe “Bătrânul Continent”.

Mașinile personale sunt –cel mai popular mijloc de transport în micuțul stat european. Un sondaj arată că în 2018, autoturismele erau folosite de 48% dintre cei care călătoreau în interes de serviciu și de 71% pentru călătoriile din timpul liber. Doar 32% dintre cei care se deplasau către locul de muncă și înapoi către casă foloseau autobuze și doar 19% utilizau trenurile.

Prețul biletului pentru o călătorie cu autobuzul în Luxemburg este de 2 euro, asigurând statului un total de 41 de milioane de euro. Suma reprezenta însă, doar 8% din bugetul anaul cotat la 500 de milioane de euro.

Sunt exceptate de la această măsură călătoriile cu trenul la clasa I, care vor costa în continuare în funcție de ora de plecare, de viteza trenului și de distanța parcursă, dar și anumite linii de autobuz de noapte.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide