Turda este primul oraș din România cu transport în comun exclusiv electric

Autor: ProMotor 16 dec. 2019 Știri auto
Turda este primul oraș din România cu transport în comun exclusiv electric

Turda a devenit primul oraș din România cu transport în comun exclusiv electric. Municipalitatea a introdus în circulație 20 de autobuze electrice cumpărate din fonduri europene.

Primarul orașului Turda, Cristian Matei, a declarat, luni, că a fost înființată și o nouă societate de transport local, subordonată direct Consiliului Local.

„Turda este primul oraș din România care dispune de transport în comun exclusiv electric după ce am introdus, luni, în circulație 20 de autobuze electrice cumpărate din fonduri europene. Astfel, putem oferi cetățenilor servicii de transport civilizate și nepoluante. De asemenea, am înființat o nouă companie de transport public, Transport Urban Public (TUP) Turda care este subordonată direct Consiliului Local. Cele 20 de autobuze electrice care compun flota noii societăți au dotări moderne, cu camere de supraveghere video, sistem GPS, rampe speciale pentru persoanele cu dizabilități, aer condiționat, Wi-fi și sistem de e-ticketing”, a spus primarul Matei.

Cele 20 de autobuze au costat 50,1 milioane de lei (10,6 milioane de euro). Potrivit primarului Cristian Matei, de anul viitor vor fi introduse carduri electronice care vor înlocui vechile abonamente. Cardurile electronice vor fi distribuite gratuit.

Înființarea unei noi societăți de transport local, subordonată primăriei, a fost justificată deoarece până astăzi transportul public era asigurat în Turda de o firmă privată. După preluarea activității de către noua companie, traseele și oraruil de circulație vor rămâne neschimbate. De asemenea, prețurile biletelor și ale abonamentelor vor rămâne aceleași.

„S-a realizat un studiu de oportunitate din care a reieșit că, pentru accesarea de fonduri europene, este indicat să fie un operator public de transport în comun în Turda, aparținând municipalității”, a precizat edilul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Cristian Matei / Facebook



Comentarii
Inchide