Prima țară din lume în care s-au vândut mai multe mașini electrice decât mașini diesel sau pe benzină

Autor: Elena Luchian 07 ian. 2021 Știri auto

Prima țară din lume în care s-au vândut mai multe mașini electrice decât mașini diesel sau pe benzină este Norvegia.

GALERIE FOTO

În Norvegia, cifrele de vânzări trecute în contul mașinilor electrice reprezintă 54% din totalul vânzătorilor de autoturisme în Norvegia în 2020. Este o creștere impresionantă, pentru că, în urmă cu 10 ani, în statul nordic mașinile electrice aveau o cotă de piață de doar 1%, informează Reuters. În 2019, acestea au atras 42,9% dintre clienți.

Norvegienii au planuri ambițioase. Vor să devină primul stat din lume care să renunțe la comercializarea mașinilor pe benzină și diesel în anul 2025. Pentru a-i convinge pe cumpărători să se orienteze către vehicule eco, statul oferă scutiri de taxe și impozite, dar și subvenții de până la 15.000 de euro, care reduc semnificativ prețul final. Mai mult, șoferii de mașini electrice pot evita blocajele rutiere, pentru că au voie să circule pe benzile rezervate mijloacelor de transport în comun.

În luna decembrie a anului trecut, 66,7% dintre autoturismele vândute au fost electrice. Autoritățile se așteaptă la cifre similare pe tot parcursul anului acesta.

Mașinile diesel au avut, anul trecut, în Norvegia, o cotă de piață de numai 8,6%. În urmă cu 10 ani, acestea reprezentau aproap 76% dintre autoturismele vândute acolo și 16% în 2019.

Care sunt cele mai vândute mașini electrice în Norvegia?

Cea mai vândută mașină electrică în Norvegia în 2020 a fost un model premium. Este vorba despre Audi e-tron. SUV-ul german a fost urmat de liderul segmentului în 2019, Tesla Model 3, și de Nissan Leaf.  Pe piața norvegiană va ajunge anul acesta și Tesla Model Y.

În total, 141.000 de clienți au achiziționat o mașină nouă în 2020 în Norvegia. 77.000 dintre acestea au fost electrice, în ciuda faptului că, în Norvegia, temperaturile mici înregistrate în cea mai mare parte din an reduc semnificativ autonomia mașinilor electrice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide