Primăria București dorește eliminarea motoarelor zgomotoase de pe străzi

Autor: Cristian Agatie 23 aug. 2021 Știri auto

Primăria București dorește eliminarea motoarelor zgomotoase de pe străzi prin sancționarea dură a șoferilor și motocicliștilor care poluează sonor Capitala. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost anunțat de un consilier CGMB.

Intră în Galeria FOTO

Bucureștenii sunt deranjați de motoarele zgomotoase și de sistemele de evacuare modificate ale mașinilor și motocicletelor, care emit zgomot cu mult peste limitele admise. O dovedesc numeroasele reclamații și sesizări de puse de cetățeni. De aceea, consilierul Gabriel Rău, consilier în  Consiliul General al Municipiului București vrea sancțiuni dure pentru șoferii și motocicliștii care turează la maxim motoarele în oraș.

Cadrul legal este destul de permisiv, fapt ce-i determină pe mulți să modifice sistemele de evacuare. Scopul este emiterea unui sunet puternic, „sportiv”, sau chiar numai emiterea unui sunet puternic (pentru a alerta șoferii, motivează eronat motocicliștii care apelează la această soluție).

Numărul mic al controalelor în trafic este un alt motiv pentru care șoferii și motocicliștii își modifică evacuările – în lipsa unor îngrădiri evidente, fiecare face ce-i trece prin cap. În prezent, cei care poluează fonic în trafic pot fi sancționați doar în urma controalelor desfășurate de echipaje mixte – polițiști/inspectori RAR. Acest tip de controale în trafic este destul de rar, însă – unul sau două pe lună în București.

Citește și…

Primăria București dorește eliminarea motoarelor zgomotoase: trei direcții de acțiune

Într-o postare pe Facebook, consilierul Gabriel Rău propune soluții pentru descurajarea celor care poluează fonic:

„Diminuarea zgomotului produs de autovehiculele din trafic trebuie să accelereze. Pentru mai puțină gălăgie în București propun dezbaterii reducerea surselor de poluare fonică prin următoarele faze:

  • 0. Definirea Municipiului București ca teritoriu în care un autovehicul care depășește limita maximă admisibilă să fie sancționat;
  • 1. Dotarea RAR cu sonometre pentru verificări tehnice în trafic, împreună cu Poliția Rutieră (termen scurt);
  • 2. Crearea unei echipe de tehnicieni la nivelul Primăriei București, care să fie instruită pentru a participa la acțiuni de verificare, împreună cu Poliția Locală (termen scurt/mediu);
  • 3. Dotarea cu echipament tehnic specific care să monitorizeze automat nivelul zgomotului produs de autovehicule, pe cele mai zgomotoase artere din București, conform hărților de zgomot (termen mediu/lung).”

În prezent, cei prinși că au sistemele de evacuare modificate pot primi amenzi de până la 725 de lei și pot rămâne fără certificatul de înmatriculare. Totuși, din practica celor mai recente controale mixte Poliție/RAR, cuantumul amenzilor aplicate pentru evacuările modificate este la limita inferioară a sancțiunii, de 580 de lei.

Citește și…

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide