Primul oraș din România în care poți să afli pe telefon unde sunt locuri de parcare libere

Autor: Elena Luchian 16 sept. 2020 Știri auto

Există un oraș în România în care poți să afli pe telefon unde sunt locuri de parcare libere. Este vorba despre Cluj-Napoca, acolo unde șoferii vor folosi o aplicație care afișează informațiile necesare.

GALERIE FOTO

În zona istorică a orașului Cluj-Napoca au fost montați senzori Bosch. Aceștia și-au făcut apariția pe Aleea Învățătorului, dar și în Piața Ștefan cel Mare. Urmează ca senzori noi să fie instalați pe străzile V. Babeș, Samuil Micu, Clinicilor, Baba Novac și Universității.

Măsura face parte din proiectul City Parking. Conducătorii auto vor fi astfel ghidați către cele mai apropiate locuri de parcare din zonă. Peste 1.200 de astfel de senzori vor fi instalați și conectați la server.

Sistemul arată dîn timp real, direct pe telefonul mobil al șoferului, unde sunt locuri de parcare libere în zona centrală din Cluj-Napoca. Spațiile libere sunt identificate prin intermediul unui sistem integrat. Acesta include nouă stații de interconectare echipamente (gateway-uri), 1.258 de senzori și o aplicație mobilă care afișează locurile de parcare.

Pentru a putea beneficia de informațiile furnizate de server, conducătorii auto trebuie să-și descarce în telefon aplicația City-Parking, care integrează o hartă în timp real a locurilor de parcare din zona centrală a orașului.

Aproape jumătate de milion de lei pentru ca șoferii să afle pe telefon unde sunt locuri de parcare libere

Pentru acest proiect inovator, valoarea contractului este de 956.026 de lei, fără TVA. Câștigătorul licitației lansate în luna martie a acestui an, pentru implementarea noului sistem de parcare în zona centrală, este compania Telekom România Communications cu subcontractantul Life Is Hard.

“Odată cu implementarea acestui proiect unic în România, Primăria Cluj-Napoca face un nou pas în domeniul utilizării tehnologiei pentru creşterea calitatea vieţii cetăţenilor în municipiu. De asemenea, urmărim să consolidăm poziţia Clujului de Hub european de digitalizare şi inovare“, a declarat Emil Boc, care a verificat deja cum funcționează sistemul.

Primarul Boc intenționa să implementeze acest sistem în Cluj-Napoca încă din anul 2017.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Facebook/Emil Boc



Comentarii
Inchide