Primul SUV coupe electric de la Cupra: noul Tavascan oferă până la 340 CP și autonomie de 550 kilometri

Autor: Bogdan Bârliga 24 apr. 2023 Știri auto

Noul Cupra Tavascan este bazat pe platforma Modular Electric Drive Matrix (MEB) de la Volkswagen și va fi fabricat din anul 2024 la fabrica Anhui din China. Acest SUV coupe va fi oferit cu două versiuni de putere pentru sistemul electric de propulsie.

Cupra Tavascan este echipat cu o infrastructură electrică ce permite încărcarea la stații rapide de până la 135 kW și poate oferi o autonomie de până la 550 kilometri conforma standardului WLTP.

Compania din Spania a integrat în noul model electric și cel mai mare ecran pentru sistemul de infotainment folosit până acum pentru gama proprie de modele. Acesta are 15 inchi și oferă o interfață umană-mașină (HMI) nou proiectată și dezvoltată.

Noul Cupra Tavascan: date tehnice și performanțe

Primul SUV coupe electric Cupra are o lungime  de 4,644 milimetri, o lățime de 1,861 milimetri, o înălțime de 1,597 milimetri și un ampatament de 2,766 milimetri. Tavascan este oferit cu un sistem de propulsie dotat cu un singur motor electric de 286 CP, iar versiunea de performanță dispune de două unități cu o putere combinată de 340 CP. Sistemul de tracțiune integrală folosește un motor sincron permanent cu o viteză maximă de peste 13.000 rpm integrat deasupra punții din spate în fața centrului roților. Cuplul este transferat folosind o transmisie cu o singură viteză. Propulsorul este asistat de motor electric poziționat pe puntea față atunci când unitatea de comandă de bord detectează cerințele de cuplu pentru roțile din față.

Indiferent de varianta de putere Cupra Tavascan vine cu o baterie cu o capacitate de 77 kWh, iar SUV-ul poate fi încărcat la stații rapide cu puterea de 135 kW. La o astfel de stație acumulatorul poate fi încărcat de la 10% la 80% în aproximativ 30 de minute. Versiunea dotată cu un singur motor electric poate oferi o autonomie de până la 550 kilometri conform standardului WLTP. Versiunea de performanță se numește Cupra Tavascan VZ și cele două motoare electrice propulsează SUV-ul de la 0 la 100 km/h în 5,6 secunde. Producătorul spaniol susține că Tavascan TZ poate parcurge 520 de kilometri cu o singură încărcare.

La interior ecranul de 15 inchi pentru sistemul de infotainment este amplasat central și utilizează noua interfață Human Machine Interface (HMI) dezvoltată de Cupra. Iluminatul joacă un rol important în crearea atmosferei interioare, iar tehnologia LED este utilizată în întreaga cabină. Noul model este echipat standard cu scaune sport și ulterior vor fi disponibile scaunele CUP Bucket.

Noul Cupra Tavascan va debuta comercial la începutul anului 2024 și va fi produs la fabrica Anhui a grupului VW din China.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Cupra


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide