Germania lansează primul tren autonom

Autor: Marius Vișan 12 oct. 2021 Știri auto
Germania lansează primul tren autonom

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn și grupul industrial Siemens au prezentat luni (11 octombrie) primul tren autonom, fără conductor din lume.

Călătoria demonstrativă a avut loc în orașul Hamburg. Trenul fără conductor este mai eficient din punct de vedere energetic decât trenurile tradiționale. Totodată, această tehnologie ar urma să permită îmbunătăţirea regularităţii traficului feroviar.

Patru astfel de trenuri se vor alătura rețelei feroviare urbane rapide S-Bahn din Hamburg și vor începe transportul de călători în luna decembrie, folosind infrastructura feroviară existentă.

Primul tren autonom a fost testat cu succes în Germania

„Deutsche Bahn şi Siemens au pus la punct primul tren din lume care rulează singur”, au anunţat cele două companii într-un comunicat de presă.

Deși trenul este controlat prin tehnologie digitală și complet automatizat, un conductor va fi în continuare prezent pentru a supraveghea călătoriile ori de câte ori sunt pasageri la bord, au spus reprezentanții companiilor într-un comunicat. Însă trenul efectuează toate manevrele, de exemplu în depouri, în deplină autonomie.

Tehnologia autonomă, care se bazează pe un protocol european de comunicare digitală, ar urma să permită majorarea, cu până la 30%, a numărului de pasageri transportaţi, îmbunătăţind simultan punctualitatea şi reducând cu 30% consumul de energie, susţine directorul conglomeratului industrial Siemens, Roland Busch. „Tehnologia este deja omologată”, a precizat Roland Busch.

Pentru operatorul feroviar al Deutsche Bahn, automatizarea ar urma să permită „o ofertă îmbunătăţită fără a construi noi kilometri de cale ferată”, susţine directorul companiei, Richard Lutz.

În Franţa, compania naţională de căi ferate SNCF şi partenerii săi industriali, printre care se numără Alstom, Boschşi Thales, şi-a propus să introducă în circulaţie un prototip de tren autonom în 2023.

Sursă: Techxplore.com

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Deutsche Bahn Personenverkehr / Facebook


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide