Principalul competitor Google Maps promite avertismente în timp real privind condițiile de trafic

Autor: Adrian Somai 02 mai 2023 Știri auto

Considerat adesea o alternativă de top la Google Maps, sistemul de navigație HERE promite o soluție inovatoare care să permită emiterea unor avertismente în timp real privind condițiile în trafic.

Aplicațiile precum Waze, spre exemplu, se bazează pe informațiile transmise de șoferii care circulă pe șosea și, în cele din urmă, îi informează și pe ceilalți conducători auto despre ceea ce se întâmplă în timp real. Având avantajul unei comunități mari de șoferi care folosesc aplicația, Waze reușește să actualizeze date precum limitele de viteză de pe șosea în numai câteva minute.

În ciuda acestei abordări care s-a dovedit a fi eficientă, aplicațiile de navigație încă au dificultăți atunci când vine vorba despre emiterea unor avertismente privind condițiile de trafic care se schimbă rapid. Spre exemplu, din cauza anumitor factori externi, așa cum ar fi lucrările de reparare a drumurilor, condițiile meteo sau accidentele, autoritățile pot restricționa viteza maximă admisă pe anumite secțiuni de drum sau pe unele benzi. În aceste condiții, soluțiile de navigație prin satelit nu pot oferi utilizatorilor informații exacte.

Care este soluția găsită de HERE

Experții în navigație de la HERE fac un pas în față acum și anunță că au o soluție prin care ar putea fi emise avertismente în timp real privind condițiile în trafic și în aceste condiții. Potrivit AutoEvolution, HERE propune o abordare ceva mai complexă, care se bazează pe mai multe surse de informații.

Mai exact, informațiile privind limita de viteză pot fi colectate prin intermediul camerelor de bord, putând fi mai apoi comparate cu alte date obținute fie de la alte vehicule din jur, fie de la un server central. Dacă este disponibil, un server de la distanță poate furniza vehiculelor informațîi privind limita de viteză pentru o anumită secțiune a drumului sau a benzii de circulație. Totuși, acest lucru ar putea funcționa numai dacă autoritățile sau agențiile de trafic ar fi de acord să împărtășeasca astfel de informațîi.

Apoi, explică HERE, un vehicul ar putea citi informațiile privind limita de viteză de pe indicatoarele rutiere și le-ar putea compara cu viteza de deplasare a altor mașini. Dacă viteza curentă se aliniază cu cea afișată pe indicatorul de trafic, sistemul presupune că aparatul a citit corect viteza permisă.

Utilizând conexiunea de la vehicul la vehicul, tehnologia poate transmite limitele de viteză celorlalți participanți la trafic, astfel încât toată lumea să cunoască informațiile corecte. Cu cât sunt procesate mai multe date, cu atât mai mari sunt șansele că datele privind viteza să fie corecte.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: AutoEvolution


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide