Here, principalul competitor Google Maps, reinventează alertele în timp real

Autor: Adrian Somai 16 ian. 2023 Știri auto

Imaginează-ți că mergi pe autostradă spre litoral și, dintr-o dată, ceața reduce vizibilitatea la minimum, situație în care toți ceilalți participanți la trafic se află în imposibilitatea de a mai vedea ce se află în fața lor. În multe situații, șoferii au tendința de a frâna brusc, provocând astfel un risc major de coliziunie.

Lucrurile ar fi însă mult mai simple dacă ceilalți șoferi ar putea fi ținuți la curent cu privire la schimbarea condițiilor de drum, aceștia având astfel mai mult timp pentru a încetini. Dacă ar avea o astfel de informație, ei s-ar apropia în cele din urmă cu mai multă atenție și prudență de zona cu vizibilitate redusă.

Tocmai din acest motiv, aplicațiile de tip Waze au devenit atât de populare în ultimii ani printre șoferii de pretutindeni. Folosind un motor de crowdsourcing, Waze permite șoferilor să raporteze ce se întâmplă pe drum. Astfel, aplicația obține date în timp real pentru a îi putea alerta pe ceilalți șoferi care urmează același traseu.

Dezavantajul Waze este reprezentat de felul în care șoferii pot raporta aceste evenimente din trafic. Mai exact, șoferii trebuie să își ia ochii de la drum și să folosească telefonul pentru a marca locația unui anumit raport, ceea ce poate deveni extrem de periculos. Chiar și așa însă, Waze continuă să fie una dintre cele mai populare soluții de navigație existente.

Ce este diferit la sistemul de navigație HERE

Sistemul de navigație HERE este considerat adesea o alternativă de top la Google Maps. Referitor la această problemă, cei de la HERE au venit cu o soluție de ultimă generație care reinventează practic avertismentele în timp real trimise șoferilor. Mai exact, potrivit Autoevolution, acestea nu se mai bazează pe rapoarte manuale ale celorlalți șoferi, ci pe alerte automate bazate pe o varietate mai mare de surse.

HERE Roads Alerts poate “citi” informații de la diferite sisteme ale autovehiculului, inclusiv de la ESP, ABS, frâne de urgență, lumini de ceață, lumini de avarie, ștergătoare, senzori și așa mai departe. Datele pe care le ia de la mașinile aflate pe șosea sunt mai apoi trimise într-un server, acolo unde sunt analizate automat și convertite în alerte în timp real care sunt transmise șoferilor care merg pe aceeași rută.

Totul funcționează automat și a fost gândit în așa fel încât să fie cât mai simplu. Spre exemplu, dacă pornești luminile de ceață, sistemul HERE Roads Alerts va presupune că te regăsești într-o zonă cu vizibilitate redusă. În condițiile în care mai multe mașini aflate în aceeași zonă folosesc, de asemenea, luminile de ceață, sistemul va “înțelege” că este cazul să trimită o alertă de ceață pentru acea zonă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide