Probleme pentru Ford: compania americană a pierdut 2 miliarde de dolari din profitul net anul trecut

Autor: Bogdan Bârliga 05 feb. 2023 Știri auto
Probleme pentru Ford: compania americană a pierdut 2 miliarde de dolari din profitul net anul trecut

Deși Ford ar fi trebuit să înregistreze o performanţă mai bună anul trecut pe baza previziunilor inițiale la raportarea de la începutul lunii februarie compania americană a anunțat pierderi serioase.

Ford a raportat o scădere a profitului net cu 90% în trimestrul patru din 2022 și compania pregătește un nou val de concedieri în acest an.

Scădere puternică a producției

Deficitul global de cipuri şi alte componente a afectat semnificativ Ford la finalul anului trecut, costând compania producţia a aproximativ 100.000 vehicule care ar fi putut fi vândute, le-a spus jurnaliştilor directorul financiar John Lawler, citat de reuters.com.

Lawler a mai spus că volumul vânzărilor Ford din al patrulea trimestru a fost cu 100.000 de vehicule sub așteptări. Directorul financiar Ford a susținut că cea mai mare parte a problemelor a fost incapacitatea companiei de a obține suficiente componente pentru mașinile sale.

Lawler a explicat că aproximativ un miliard de dolari din profiturile pierdute de două miliarde de dolari au fost cauzate de producţia mai scăzută şi de vânzările pierdute, iar un miliard de dolari a fost pierdut din cauza costurilor operaţionale.

Directorul financiar de la Ford  a atribuit 60% din problemele de producţie deficitului de cipuri, restul fiind cauzat de furnizorii de componente auto care au avut probleme cu producţia.

John Lawler a spus că Ford se confruntă cu costuri mai mari cu aproximativ 5 miliarde de dolari în acest an, dar și-a menținut pragul mediu al profitului.

Concedieri și reduceri de costuri

Directorul general Jim Farley a declarat că Ford ar fi trebuit să înregistreze o performanţă mai bună anul trecut, dar situaţia se va îmbunătăţi în acest an.

Compania transformă dezvoltarea produselor sale, producţia şi gestionarea lanţului de aprovizionare pentru a reduce costurile şi, în acelaşi timp, trece la vehicule electrice, a adăugat şeful Ford.

Acesta a mai spus că vor fi mai multe concedieri în rândul angajaţilor de la birouri, iar compania trebuie să scadă costurile de producţie şi de garanţie.

În raportul de activitate pentru deținătorii de acțiuni reprezentații Ford susțin că în 2022, profitul ajustat s-a situat la 10,4 miliarde de dolari, sub estimările publicate în septembrie 2022, de 11,5 miliarde de dolari.

Pentru acest an, Ford se aşteaptă la câştiguri înainte de taxe de 9-11 miliarde de dolari, tot sub estimările de anul trecut.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide