Procedura de contestare în instanță a contravențiilor auto se va schimba

Autor: Adrian Somai 30 iun. 2023 Știri auto

Procesele verbale de contravenție auto vor putea fi contestate la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul contravenientul, potrivit unei inițiative legislative ce a fost adoptată la mijlocul acestei săptămâni în Parlament. Potrivit Profit.ro, legea urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis, urmând de asemenea să intre în vigoare după ce va fi semnată de acesta și va fi publicată în Monitorul Oficial.

Până acum, Codul Rutier în vigoare prevede că împotriva procesului-verbal de constatare a contravențiilor poate fi depusă plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta. Aceeași prevedere este valabilă și pentru alte contravenții, altele decât cele de circulație, în cazul cărora legea stabilește că plângerea este depusă la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția.

Potrivit Legii nr. 107/2022, art. 32 alin (1) din O.G. nr. 2/2001 se modifică după cum urmează: “Plângerea se depune și se soluționeaza în baza competenței alternative la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția ori la judecătoria în a cărei rază teritorială iși are domiciliul sau sediul contravenientul.”

Contestarea în instanță va fi mai ușoară și mai rapidă

”În epoca tehnologiei și a digitalizării, o asemenea normă nu poate fì decât binevenită, reducând cel puțin poluarea pricinuită de transportul unora dintre contravenienți înapoi la ‘locul faptei’ pentru ‘dreapta judecată’”, au susținut cu această ocazie inițiatorii acestei modificări legislative. Astfel, întreg procesul de contestare în instanță a unui proces verbal de contravenție auto va fi mult mai ușor și rapid pentru șoferi.

Dacă legea va fi semnată în cele din urmă de liderul de la Palatul Cotroceni, Art. 118, alin. (1) din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 se va modifica după cum urmează: „Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatatà fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide