Producătorul rus de automobile GAZ a dat în judecată Volkswagen

Autor: Bogdan Bârliga 20 mart. 2023 Știri auto

Un tribunal din Rusia a decis ca toate activele Volkswagen să fie puse sub control după o acțiune juridică inițiată de fostul partener al companiei germane din această țară. Grupul german și-a suspendat toate operațiunile din Rusia după data de 24 februarie 2022.

Volkswagen s-a alăturat producătorilor auto străini care și-au suspendat operațiunile în Rusia, după ce țările occidentale au impus Moscovei sancțiuni fără precedent din cauza conflictului din Ucraina. Grupul german încearcă să vândă fabrica de la Kaluga aflată la sud de Moscova. Această uzină are o capacitate de 225.000 de vehicule pe an și producția a fost suspendată din luna martie 2022.

GAZ dă în judecată Volkswagen

Producătorul rus de automobile GAZ, care a fost contractat să producă vehicule Volkswagen la fabrica sa din Nijni Novgorod, a dat în judecată producătorul german de automobile pentru încălcarea contractului, după ce Volkswagen a reziliat acordul în august. Conform informațiilor publicate de reuters.com GAZ și-a estimat pierderile din contractul reziliat la aproape 16 miliarde de ruble (aproximativ 276,8 milioane USD). Din acest motiv un tribunal rus a înghețat luni toate activele deținute de Volkswagen în Rusia.

VW opera o fabrică la Kaluga unde lucrau aproximativ 4.200 de angajați și aici se fabricau modele din gamele Tiguan, Polo și Skoda Rapid. Grupul german a investit în această facilitate de producție peste 1 miliard de euro și prima mașină a părăsit linia de fabricație în anul 2009. Pe de altă parte conform înțelegerii cu producătorul rus de automobile GAZ la uzina din Nijni Novgorod se fabricau modelele Skoda Kodiaq, Karoq și Octavia, precum și Volkswagen Taos.

Industria auto din Rusia a încheiat anul 2022 cu cele mai slabe rezultate de după destrămarea URSS

Pe de altă parte industria auto din Rusia a încheiat anul 2022 cu cele mai slabe rezultate de după destrămarea URSS, în condiţiile în care producţia de automobile a scăzut cu 67%, pe măsură ce sancţiunile occidentale şi exodul constructorilor străini au dus la comprimarea pieţei. Înainte de 2022, cel mai slab an pentru producţia de automobile a Rusiei după colapsul URSS, în 1991, a fost anul 2009, după criza financiară mondială, când uzinele din Rusia au produs aproape 600.000 de automobile, arată datele ASM-Holding citate de agerpres.ro.

Ţările occidentale au interzis în special exportul de componente auto spre Rusia, ceea ce a creat probleme importante pentru sectorul de logistică din Rusia. Pe lângă interzicerea exportului de piese auto, în special europene, numeroşi constructori au oprit vânzările de automobile în Rusia, precum Audi, Honda, Jaguar sau Porsche. Alţi constructori au încetat să mai producă automobile în Rusia, cum este cazul Renault, BMW, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz sau Volvo.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: VW


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide