Producția Dacia, tot mai afectată de criza componentelor electronice. Ministerul Muncii anunță măsuri

Autor: George Cristea 05 feb. 2021 Știri auto

Producția Dacia este tot mai afectată de criza componentelor electronice. După ce producția a fost oprită pe 1 februarie, o altă întrerupere s-a produs pe 5 februarie. În afară de aceste întreruperi, Dacia are prevăzute încă două zile de pauză – 8 și 12 februarie. Penuria de chipuri din industria auto riscă să afecteze planurile de producție ale Dacia în 2021.

Intră în Galeria FOTO

Uzina Dacia din Mioveni şi-a întrerupt deja de două ori activitatea în luna februarie, din cauza crizei de semiconductori la nivel global. Situația afectează 50%-60% din activitatea de producţie şi aproximativ 8.000 de lucrători. Alte întreruperi ale producției la Dacia sunt programate pentru 8 și 12 februarie.

Ministrul Muncii Raluca Turcan spune că a purtat discuţii cu Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) şi cu reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia despre necesitatea adoptării rapide a prevederilor privind reducerea timpului de muncă.

Producția Dacia este afectată de criza componentelor electronice. Ce măsuri anunță Ministrul Muncii

Ministerul Muncii a promis că trimite la Parlament amendamentele pe care le-a formulat în acest sens, cu rolul de a flexibiliza măsura referitoare la reducerea timpului de muncă. Mai exact este vorba despre reglementarea programului de lucru, care va putea fi modificat ori de câte ori situaţia o impune. Totuși, angajatorul va fi obligat să justifice de fiecare dată această schimbare.

În plus, comunicarea către salariat se va face cu cel puţin 24 de ore anterior aplicării efective a măsurii, faţă de 5 zile în mod obişnuit, dacă intervine o modificare a programului cauzată de o creştere a activităţii sau dacă se impune înlocuirea unui salariat aflat în imposibilitatea de a presta activitate conform programului de lucru.

Raluca Turcan mai spune că va solicita dezbaterea proiectului de lege în procedură de urgenţă, pentru a veni astfel în sprijinul companiilor care se confruntă cu situaţii dificile.

Direcţia Comunicare Group Renault România a confirmat întreruperile în activitatea uzinei de la Mioveni.

„În cursul lunii februarie, Grupul Renault va adapta producţia industrială pe fondul penuriei de componente electronice provenite de la anumiţi furnizori. Astfel, activitatea de la Uzina Vehicule va fi întreruptă în zilele de 5, 8 şi 12 februarie, iar La Uzina Mecanica şi Şasiuri, parţial, în data de 8 februarie. Echipele Grupului, Supply Chain şi Achiziţii sunt mobilizate pentru a gestiona impactul generat de această criză mondială care afectează mare parte din sectorul auto”, se arată într-un comunicat al grupului Renault Romania.

Dacia nu este singurul producător care s-a lovit de criza chipurilor electronice. Grupul Volkswagen a fost primul care a reclamat această problemă, încă de anul trecut. În scurt timp, probleme similare au raportat și alți producători auto. În afară de Volkswagen, au mai întâmpinat dificultăți Ford, Subaru, Toyota, Nissan și mărcile grupului Stellantis.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide