Producția sedanului de clasă medie Ford Mondeo în Europa s-a încheiat după 29 de ani

Autor: Mihai Morcovescu 07 apr. 2022 Știri auto

Divizia europeană a producătorului american Ford a anunțat că producția modelului Mondeo în Europa s-a încheiat. Ultimul exemplar al sedanului de clasă medie a ieșit de pe linia de asamblare a uzinei din Valencia în ziua de 4 aprilie.

Ford pregătește un SUV care va înlocui actualul Mondeo în Europa

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Lansat în 1993, Ford Mondeo a fost primul automobil global al constructorului din Dearborn. Lansat pe piața din Europa pentru a înlocui modelul Ford Sierra, Mondeo a înregistrat în cei 29 de ani de existență cifre de vânzări foarte bune. Până în prezent au fost comercializate circa cinci milioane de unități.

Cota sa de piață, însă, a început să scadă ca urmare a creșterii popularității SUV-urilor în rândul clienților europeni. Astfel, oficialii Ford au decis ca sedanul lor de segment C să nu va mai aibă un înlocuitor pe „bătrânul continent”. În schimb, americanii au lansat la începutul anului cea de-a cincea generație Mondeo, dedicată exclusiv pieței din China.

Un purtător de cuvânt Ford a declarat că Ford încearcă să răspundă nevoilor în continuă schimbare ale clienților europeni. Și asta în contextul unui viitor complet electric. În 2020, 39% dintre toate modelele Ford vândute au fost SUV-uri și crossovere, ceea ce înseamnă o creștere de 8% comparativ cu anul precedent.

Cei de la Ford lucrează în prezent la un înlocuitor pentru Mondeo. Este vorba despre un SUV compact, care seamănă oarecum cu sedanul atât la exterior, cât și la interior. Însă, pare că viitorul model va face o mutare către segmentul de lux, urmând să folosească materialele premium. În același timp, este de așteptat să primească o planșă de bord complet digitală.

La Valencia va fi produs un motor hibrid nou

După retragerea de pe piața europeană a lui Mondeo, gama Ford din Europa va mai cuprinde doar modelele Fiesta și Focus din segmentele B și C non-SUV. Ambele au primit recent versiuni de motorizări mild-hybrid și urmează să fie actualizate spre sfârșitul anului curent. Mai mult, până în 2026 vor primi și propulsii plug-in hybrid.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla când cele două hatchback-uri vor ajunge la sfârșitul ciclului de viață. Ford și-a propus ca gama europeană să fie complet electrică până în 2030, motiv pentru care este puțin probabil să apară noi modele cu motoare termice până atunci.

De asemenea, officialii „ovalului albastru” au anunțat că în fabrica din Valencia va fi construit motorul hibrid pe benzină cu ciclu Atkinson de 2,5 litri. Acesta va fi disponibil pe modelele Kuga, Galaxy și S-Max începând cu sfârșitul lui 2022. Propulsorul este în prezent construit în Chihuaha (Mexic).

ursa: Autocar

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide