Producție de criză. Oalele BMW au jucat un rol important în depășirea celei mai mari crize din istoria companiei

Autor: Marius Vișan 24 nov. 2020 Știri auto

BMW nu înseamnă doar mașini frumoase și sportive, pline de tehnologie modernă. BMW este o companie cu o istorie de peste 100 de ani, iar „transformarea” este unul dintre elementele constante de-a lungul acestui secol de istorie.

În 1945, BMW era o companie germană care avea deja o istorie de aproape 30 de ani și care se afirmase deja ca un producător excelent de motoare de avion, motociclete și, din 1929, automobile.

Însă, finalul celui de-al Doilea Război Mondial arunca BMW într-o criză majoră, compania se găsea într-o situație în care pierdea jumătate dintre cele șase fabrici pe care le deținea, iar cele trei centre pe care le păstra erau distruse și cu majoritatea utilajelor funcționale confiscate și distribuite în întreaga lume, ca reparație de război.

Finalul celui de-al Doilea Război Mondial arunca BMW într-o criză majoră

În acest context, cu resurse și oportunități limitate, BMW începe așa-numita „Notproduktion” – producție de criză – în München și Berlin, odată cu permisiunea inițială a forței de ocupație americane din iulie 1945. Fără resurse importante de producție și fără documentația tehnică pierdută odată cu fabrica de la Eisenach, primele motociclete și automobile BMW postbelice se lasă așteptate.

BMW se orientează întâi către oale și produse casnice pentru bucătărie, utilaje agricole, utilaje comerciale de prelucrat coca, compresoare de frână, materiale de construcții, obiecte metalice turnate din metal ușor, biciclete și piese de schimb pentru diverse utilaje și automobile BMW. În această perioadă, criza a făcut ca angajații să fie plătiți, în repetate rânduri, chiar cu produsele pe care le fabricau.

Intră în Galeria Foto

Oalele de bucătărie BMW au jucat un rol important în depășirea celei mai mari crize din istoria companiei
Oalele de bucătărie BMW au jucat un rol important în depășirea celei mai mari crize din istoria companiei

O altă colaborare inedită a fost cu compania înființată și condusă de Hermann Raussendorf pentru a produce combine agricole sub licență, într-un contract activ de la 1 iulie 1946 până la 30 iunie 1952.

34.000 de oale care reprezentau aproape un sfert din cifra de afaceri a companiei BMW la acea vreme

În acest contest, primii ani de producție erau foarte diversificați, dar cu volume foarte mici. Între iunie 1945 și mai 1947, BMW a produs bunuri cu o cifră totală de afaceri de 1,7 milioane de mărci. Dintre acestea, cea mai importantă contribuție la cifra de afaceri o aveau 175 de tone de bunuri turnate din metal ușor care generau încasări de aproximativ 600.000 de mărci. Urmau 34.000 de oale care reprezentau aproape un sfert din cifra de afaceri, mașini și agregate agricole și piese de schimb pentru automobile BMW.

„Producția de criză”, chiar dacă stătea sub semnul unor provocări deosebite și nu genera rezultate financiare notabile, avea să ajute la punerea în funcțiune a fabricilor, la păstrarea forței de muncă și la pregătirea proceselor de producție pentru viitoarele motociclete și automobile BMW.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: BMW


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide