Programul Rabla 2020: Transmiterea documentelor online a devenit permanentă

Autor: George Cristea 10 iul. 2020 Știri auto
Programul Rabla 2020: Transmiterea documentelor online a devenit permanentă

În perioada stării de urgență, autoritățile au permis și chiar încurajat ca transmiterea documentelor necesare accesării programelor Rabla să se facă online. După ridicarea stării de urgență, s-a revenit la sistemul clasic, în care prezentarea și semnarea documentelor s-a făcut personal. Acum, în urma unui ordin al Ministerului Mediu, transmiterea documentelor online a fost reintrodusă și devenit permanentă.

În contextul epidemiei de coronavirus, autorităților au stabilit în luna aprilie că, pentru accesarea programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, transmiterea documentelor către Administrația Fondului de Mediu (AFM) se poate face și online, prin e-mail, nu doar prin poșta clasică sau servicii de curierat. Astfel, cei care doreau schimbarea mașinii vechi cu una puțin poluantă aveau posibilitatea să facă acest lucru fără a pierde foarte mult timp pe la diverse ghișee. Din păcate, această mică victorie anti-birocrație a durat puțin pentru că, odată cu ridicarea stării de urgență, sistemul a revenit la starea inițială.

Pentru a permite în continuare această practică care și-a dovedit eficiența în perioada stării de urgență, Ministerul Mediului a publicat în Monitorul Oficial un Ordin care reglementează interacțiunea de la distanță dintre cetățeni și autorități pentru accesarea programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

Rabla 2020: Ce prevede ordinul pentru transmiterea documentelor online?

Concret, Ordinul MMAP 1.347/2020 redefinește, de pildă, noțiunea de dosar de acceptare, care reprezintă de-acum dosarul „cuprinzând documentele obligatorii care se transmit prin intermediul poștei electronice la Autoritate”. Anterior apariției acestui ordin, documentele trebuiau depuse la autorități.

Pe de altă parte, și definiția sesiunii de înscriere se modifică, permițînd acum ca, în cadrul acesteia, dosarul de validare să poată fi transmis de către persoana juridică autorităților prin poșta electronică, într-o singură arhivă. De asemenea, potrivit documentului, cererea de decontare va trebui semnată electronic, utilizând o semnătură calificată.

În plus, cei ce vor să obțină prima de casare nu vor mai trebui să obțină certificatul de distrugere sau radiere al mașinii vechi și, în mod evident, nici să-l prezinte producătorului validat căruia se adresează pentru a se înscrie în programele ce le permit înnoirea mașinilor cu bani de la stat. Totuși, aceștia vor trebui să transmită producătorului informații legate de distrugerea și radierea din evidența circulației a unei mașini vechi.

Pentru ca întregul proces de înlocuire al unei mașini prin programul Rabla să funcționeze online, va trebui ca și DRPCIV și administrațiile financiare să-și adapteze procesele pentru a permite primirea și eliberarea actelor fără deplasarea la ghișeu, exact așa cum s-a procedat în starea de urgență.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide