Reguli noi pentru programul Rabla 2020 – transmiterea documentelor se poate face și online

Autor: ProMotor 09 apr. 2020 Știri auto
Reguli noi pentru programul Rabla 2020 – transmiterea documentelor se poate face și online

Un ordin al Ministerului mediului, apelor și pădurilor stabilește reguli noi pentru programul Rabla 2020. Astfel, transmiterea documentelor către Administrația Fondului de Mediu (AFM) se poate face și online, prin e-mail, nu doar prin poșta clasică sau servicii de curierat.

Ordinul 934/2020 a intrat în vigoare marți, 7 aprilie, și adoptă anumite măsuri care au în vedere limitarea răspândirii virusului COVID-19. Măsurile se aplică pe perioada în care în țara noastră este decretată starea de urgență. Potrivit noului ordin, transmiterea documentelor către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) se face exclusiv prin e-mail, poșta clasică sau servicii de curierat.

De asemenea, actul normativ mai prevede că cei ce vor să obțină prima de casare nu vor mai trebui să obțină certificatul de distrugere sau radiere și, în mod evident, nici să-l prezinte producătorului de la care cumpără mașina prin programul Rabla sau Rabla Plus. Totuși, aceștia vor trebui să transmită producătorului informații legate de distrugerea și radierea din evidența circulației a unei mașini vechi.

Anterior, DRPCIV anunțase că operațiunea de radiere din circulație a unui vehicul uzat, participant la „RABLA”, va fi efectuată din oficiu de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor care a efectuat înmatricularea acestuia, în baza transmiterii către această instituție a certificatului de distrugere, în format electronic, de către operatorul economic autorizat care a emis acest document.

Pe perioada stării de urgență, certificatele de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale se pot trimite producătorului validat cu care colaborează solicitantul primei de casare ori ecobonusului sau AFM, după caz, și atunci când au fost obținute prin mijloace electronice.

În cazul în care aceste certificate de atestare fiscală nu pot fi obținute de la autorități acum, cei interesați să obțină bani de la stat pentru schimbarea mașinii pot da o declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că și-au plătit toate taxele, impozitele ori eventualele amenzi și contribuții către bugetul local.

Tot pe perioada în care este instituită stare de urgență, nota de înscriere, atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice, își prelungește valabilitatea în cazul ambelor programe de finanțare. Mai exact, nota de înscriere este valabilă acum:

  • în cazul programului Rabla Clasic – 180 de zile, față de 120 de zile, cât e în mod normal;
  • în cazul programului Rabla Plus – 220 de zile, față de 180 de zile, cât e în mod normal.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au demarat în a doua parte a lunii martie și aduc schimbări semnificative față de edițiile anterioare, printre care și posibilitatea de a cumpăra motociclete prin aceste programe.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide