Programul Rabla 2023: top 3 oferte pentru mașini testate de Promotor

Autor: Bogdan Bârliga 01 apr. 2023 Știri auto

Avem foarte multe oferte disponibile prin Programul Rabla 2023 și mai multe modele au fost deja testate de jurnaliștii de la Promotor. Înainte să decidem ce mașină vom cumpăra trebuie să ținem cont de raportul dintre prețul de achizție, dotări și suma pe care suntem dispuși să o plătim pentru un autoturism nou.

Am ales trei modele testate recent cu motorizări electrificate pentru că pe acest segment putem să primim cele mai mari ecobonusuri acordate de stat. În acest an prima de casare a fost majorată până la suma de 7.000 de lei, iar pentru o mașină nouă cu sistem de propulsie PHEV primim de la stat prin Programul Rabla Plus 26.000 de lei.

Programul Rabla 2023: top 3 oferte pentru mașini testate de Promotor

Probabil cea mai interesantă ofertă o găsim în gama Dacia: noul Jogger cu sistem de propulsie hybrid poate fi o opțiune serioasă mai ales dacă avem nevoie de o capacitate de transport sporită. În top avem și un crossover de la Toyota, iar pentru fanii mașinilor cu propulsie full electrică le propunem modelul Kia EV6.

Dacia Jogger Hybrid 140

Noul Jogger Hybrid 140 ilustrează perfect poziționarea mărcii în cadrul grupului Renault: este cea mai accesibilă mașină de familie cu propulsie hibridă de pe piață și oferă un spațiu interior generos asociat cu o serie de echipamente esențiale. Jogger are o lungime de 4,55 metri, o înălțime de 1,63 metri, o lățime de 1,78 metri și un ampatament de 2,90 metri, pentru a găzdui până la cinci sau șapte pasageri.

Noul model Dacia utilizează sistemul E-Tech al Renault, asta înseamnă că sub capotă se află 3 motoare. O unitate pe benzină de 1,6 litri, aspirată, și alte două motoare electrice (unul propulsor și încă unul cu rolul de generator). Împreună ele produc în total 140 de CP și 205 Nm cuplu motor. Motorul termic dezvoltă 91 de CP și 144 Nm cuplu motor. Unul dintre motoarele electrice, cel care este folosit și la propulsie, dezvoltă 49 de CP și 205 Nm cuplu. Al doilea motor electric are rolul de starter-generator și produce 20 de CP și 50 Nm cuplu. Conform cifrelor anunțate de producător, autonomia versiunii Jogger HYBRID 140 este de peste 900 km. Acestea sunt plauzibile având în vedere că în cadrul testului am înregistrat un consum de 4.9 litri de benzină la suta de km.

Dacia are o ofertă interesantă pentru modelul Jogger Hybrid 140 în versiunea cu cinci locuri: în versiunea Extreme prețul de pornire în Programul Rabla Plus este de 20.500 de euro.

Toyota Corolla Cross Hybrid

Toyota continuă să fie un jucător foarte important pe piața auto, iar Corolla Cross ar trebuie să consolideze gama de SUV-uri a producătorului. Acest nou crossover se situează în gama Toyota între C-HR și RAV4, oferind o alternativă de mijloc, cu niște dimensiuni suficient de compacte pentru a nu fi prea mare, dar suficient de spațioasă pentru o familie.

Modelul nipon folosește un sistem hibrid din generația a cincea, ceea ce sporit eficiența întregului pachet propulsor cu aproximativ 14%. Motorul termic măsoară doi litri și produce 152 CP, dar este ajutat de motoarele electrice, iar versiunea Exclusive primește unul și pentru puntea spate. În total, acest sistem hibrid dezvoltă 197 CP, permițând mașinii să sprinteze de la 0 la 100 km/h în aproximativ 7,6 – 7,7 secunde.

O Toyota Corolla Cross Hybrid în echipare de bază, cu noua motorizare de 1,8 litri și 140 CP, are un preț de 34.450 de euro cu TVA inclus. Cu reducerile oferite de stat prin Programul Rabla Plus 2023 acest model poate fi o opțiune interesantă de achiziție.

Kia EV6

Primul model Kia cu sistem de propulsie electric are un interior spațios, bine asamblat, tehnologie modernă și un șasiu dinamic, toate ambalate într-o caroserie cu aspect futurist. Este o mașină destul de mare, cu o lungime de 4,69 metri, dar cel mai impresionant este, cum spuneam, ampatamentul, care măsoară 2,9 metri. Acest lucru conferă mașinii un volum mare la interior, cu spațiu amplu pentru toți pasagerii. Chiar și cu scaunul șoferului dat foarte în spate, tot rămâne suficient spațiu chiar și pentru pasagerii mai înalți.

Varianta din testul nostru a venit cu bateria mare de 77 kWh și un singur motor electric pe puntea spate. Acesta dezvoltă circa 228 CP și 350 Nm cuplu. Fiind o versiune Long Range, această configurație are o autonomie ideală de aproximativ 528 de kilometri. La o stație care poate încărca mașina cu 50 kWh, bateria ajunge de la 10 la 80 de procente în 63 de minute. De asemenea, Kia EV6 poate încărca dispozitive electrice mai mari și chiar alte mașini electrice.

Prețurile pentru Kia EV6 încep în România de la suma de 43.176 de euro și prin schema de finanțare oferită de statul român putem obține un preț foarte bun.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide