Proiect de lege: șoferii care fac zgomot noaptea în București ar putea fi amendați

Autor: Bogdan Bârliga 09 mart. 2023 Știri auto

Un nou proiect propus de un consilier general din București ar putea conduce la aplicarea de amenzi pentru șoferii care fac zgomote puternice pe străzile din București în timpul nopții. Consilierul Gabriel Rau propune ca circulația vehiculelor care produc zgomot peste 95 decibeli să fie permisă doar în intervalul orar 08.00 – 21.59.

Cine depășește acest interval ar putea fi amendat cu până la 5.000 de lei. Măsurarea zgomotului produs de vehicule se va face prin sondaj, de către Poliția Rutieră și Registrul Auto Român, în baza unui protocol deja încheiat între Poliția Rutieră și Registrul Auto Român. Constatarea și sancționarea contravențiilor ar urma să fie făcute de către Poliția Rutieră.

Cu ce sume ar putea fi amendați șoferii

În cazul depășirii nivelului de zgomot în intervalul 95 dB(A) – 100 dB(A) amenda contravențională va fi cuprinsă între 1.500 RON și 2.500 RON, în timp ce atunci când nivelul de zgomot depășit este de 100 dB(A) amenda contravențională va fi cuprinsă între 4.000 RON și 5.000 RON, se arată într-un material publicat de gandul.ro.

Reamintim că acest proiectul de hotărâre a fost respins la un moment de Consiliul General, deși în București se constată o poluare fonică accentuată aproape în fiecare noapte. Pe marile bulevarde ale Capitalei în fiecare seară pot fi întâlniți șoferi sau motocicliști care fie își ambalează motoarele peste limită.

Pe de altă parte la începutul acestei luni Judecătoria Sibiu a anulat o amendă primită de șoferul unui Porsche pentru zgomotul produs de mașină. În cadrul procesului-verbal de contravenție completat de agentul de la IPJ Sibiu acesta a scris că șoferul a ” adoptat un comportament agresiv de conducere, în sensul că a accelerat în mod repetat motorul, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public”.

Nemulțumit de această decizie șoferul a contestat sancțiunile aplicate de polițist și a deschis un proces la Judecătoria Sibiu. În fața judecătorului, șoferul amendat a susținut că polițistul nu a consemnat faptele reale, că el nu a accelerat în mod nejustificat, ”iar în zona în care se afla nu erau alte persoane pe care să le stânjenească”. Acesta ”a menționat că vehiculul (n.r. Porsche) pe care îl conduce are aproximativ 550 CP, iar motorul dezvoltă un zgomot destul de puternic la orice fel de accelerație”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide