Proiect legislativ aprobat de Senat: depășirea vitezei și conducerea sub influenţa alcoolului vor fi sancționate drastic

Autor: Bogdan Bârliga 21 mart. 2023 Știri auto

În cele din urmă decidenții din România și-au dat seama că sancțiunile din actualul Cod Rutier sunt în unele cazuri prea mici și șoferii prinși băuți la volan sau cei care depășesc cu mult viteza legală scapă prea ușor de pedepse.

Un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier aflat în dezbatere la Senatul României prevede o înăsprire drastică a unor sancțiuni pentru cele mai des întâlnite încălcări ale legilor de pe drumurile de la noi. În cazul șoferilor depistați în trafic după ce au consumat băuturi alcoolice a fost crescută de 10 ori perioada interdicției de a mai obține un nou permis auto.

Sancțiuni severe pentru șoferii prinși băuți la volan

Un amendament la un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier privind interdicția de a mai obține un permis auto în cazul șoferilor condamnați pentru ucidere din culpă a fost votat în Senat. Conform acestui amendament a crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și provoacă victime în accidente rutiere.

„Am propus și colegii au fost de acord, astăzi, în Senat, votând cu 105 voturi „pentru” din 106, un amendament la un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier, prin care persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto, să aibă interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de 5 ani după executarea pedepsei” a afirmat pe Facebook senatorul Robert Cazanciuc.

Perioadă majorată de suspendare pentru depășirea vitezei maxime

Potrivit proiectului legislativ votat luni de Senat, pentru depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 180 de zile.

Dacă într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere se constată o nouă faptă de depăşire cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu încă 30 de zile.

Proiectul inițial de modificare a Codului Rutier prevedea ca depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise să fie sancţionată complementar și cu reţinerea certificatului de înmatriculare pe o perioadă de 6 luni, iar dacă în acest inteval mașina este depistată în trafic acesta poate fi confiscată. Dar acest amendament nu a fost adoptat pentru că o decizie a Curții Constituționale a stabilit că o astfel de măsură ar fi neconstituțională, se arată într-un material publicat de spotmedia.ro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide