ProMotor & Țiriac Collection – Ep. 7. Rolls-Royce Phantom IV: Opulență restrânsă la doar 18 unități – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 12 iun. 2023 Știri auto

Cea de-a patra generație a lui Rolls-Royce Phantom 4 este foarte specială și foarte rară. Erau mașini construite doar pentru șefii de stat sau pentru personalități regale.

Colecția de automobile a lui Ion Țiriac este specială prin mașinile pe care le înglobează și varietatea lor, indiferent de anul producției. De asemenea, este singura colecție de automobile din lume care include toate cele șapte generații de Rolls-Royce Phantom, cea mai luxoasă mașină pe care producătorul britanic o produce.

Rolls-Royce a produs doar 18 unități de Phantom IV. Acestea au fost construite între 1950 și 1956, fiind vândute cumpărătorilor considerați demni de această distincție de către Rolls-Royce, adică familia regală britanică și șefi de stat. 16 mașini Rolls-Royce Phantom IV ar mai exista acum în lume, incluse în colecții private sau muzee.

Rolls-Royce Phantom IV era o mașină deosebit de exclusivistă

Nu se știe exact momentul în care a fost decisă politica „Doar membrii familiei regale și șefi de stat”, nici dacă o astfel de politică explicită a existat cu adevărat. Ceea ce se știe însă este faptul că o decizie a consiliului de administrație prevedea că încercarea de a construi mai mult de trei unități Phantom IV pe an nu ar fi practic și ar perturba linia de producție pentru modelele standard. Este clar, de asemenea, că niciun cumpărător privat, în afară de familia regală și șefi de stat, nu a primit un model Phantom IV. Chiar și așa, există un număr considerabil de schițe pentru caroserii pentru Phantom IV care nu au mai ajuns să fie construite vreodată.

Rolls-Royce a încălcat o hotărâre anterioare de a înceta producția pentru seria Rolls-Royce Phantom după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Șasiul pentru Phantom IV era diferit față de cel de la modelele mai scurte, postbelice, Silver Wraith și Bentley Mark VI.

Prințesa Marina a Greciei și Danemarcei, Ducesa de Kent, a făcut parte din familia regală britanică, fiind căsătorită cu Prințul George, Duce de Kent. Soțul ei, Ducele de Kent, și-a dorit să conducă personal mașina. La cererea sa, automobilul a primit o nouă cutie de viteze automată în loc de cea manuală originală.

Acest exemplar a primit și câteva echipamente noi în momentul în care a fost vândut către Ducesa de Kent. O oglindă pentru machiaj și o tabacheră au fost amplasate în cotiera centrală a banchetei din spate. Monograma Ducesei, o litera „M” stilizată, a fost vopsită pe exteriorul fiecărei uși din spate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide