Proprietarii de trotinete vor fi obligați să aibă poliță de asigurare

Autor: ProMotor acum 5 luni Știri auto

Proprietarii de trotinete vor fi obligați să aibă poliță de asigurare, începând de anul viitor. Autoritatea care supraveghează piața asigurărilor va aplica o directivă europeană deja aprobată. În ultimii trei ani, în România au avut loc peste 300 de accidente în care au fost implicate trotinete.

O directivă recent adoptată îi obligă pe cei care ies în trafic cu trotineta să fie asigurați, pe modelul asigurării de răspundere civilă. Parlamentul are termen până la anul să introducă noua obligație și în legea națională.

Valentin Ionescu, reprezentant al Autorității de Supraveghere Financiară: „Au fost prea multe situații la nivel european, diverse țări au reclamat diverse situații de accidente în care au fost implicate trotinetele așa cum a văzut și în România, se dorește și reglementarea acestor vehicule”.

Proprietarii de trotinete spun că sunt de acord cu o astfel de lege:

„E destul de important pentru că oamenii merg din ce în ce mai des pe trotinete și se mai întâmplă accidente și eu zic că e bine să ai o asigurare pe trotinetă. Mi-aș face. Am la mașină, deși merg cu trotineta. Și la bicicletă sunt de acord”.

În ultimii trei ani au avut loc peste 300 de accidente în care au fost implicate automobile și trotinete.

Intră în Galeria FOTO

Apariția trotinetelor electrice i-a luat prin surprindere pe polițiști, care nu au avut multă vreme cadrul legal pentru a putea aplica sancțiuni în cazul acestora. Între timp, conducătorii de trotinete electrice au fost implicați în numeroase accidente, unele dintre acestea soldate cu victime, motiv pentru care legiuitorul a grăbit modificarea legislației.

Codul rutier a fost modificat în primăvară cu noi reglementări adresate celor care folosesc trotinetele electrice. Cu toate acestea, sancționarea conducătorilor de trotinete electrice nu s-a putut face din cauză că Regulamentul de aplicare a Codului Rutier nu a fost modificat corespunzător. Abia acum cadrul legal a fost completat, iar polițiștii pot aplica sancțiuni celor care folosesc trotinetele electrice.

Sursa: Digi24.ro
Comentarii
Inchide