Furturile de catalizatoare provoacă pagube proprietarilor de Toyota

Autor: Bogdan Bârliga 24 apr. 2023 Știri auto

Furturile de convertoare catalitice au crescut vertiginos în ultima vreme în SUA pentru că au în componență metale valoroase. Fenomenul pare să nu mai poată fi controlat de autorități și proprietarii modelelor Toyota Prius au cele mai mari probleme.

Un catalizator auto standard poate avea în componența sa între 3 și 7 grame de platină pură. Cantitatea variază în funcție de producător și de model. Mașinile produse de Toyota au cea mai mare concentrație de astfel de metale și modelul Prius este vizat în mod constant de hoți.

Situația a devenit complicată în SUA pentru că această piesă esențială în funcționarea autoturismului are termene de livrare ce pot depăși chiar și opt luni.

Furturile de convertoare catalitice provoacă pagube însemnate proprietarilor de autoturisme Toyota

Pentru proprietarii de Toyota Prius din California situația pare să fie scăpată total de sub control: după ce au rămas fără convertoarele catalitice au de așteptat luni de zile până pot remedia situația într-un service. În plus, deficitul de convertoare a crescut prețurile acestora, provocând o presiune financiară pentru mulți proprietari de Prius.

Companiile de asigurări resimt și ele efectele, deoarece se confruntă cu un număr tot mai mare de daune legate de furturi. Orice convertor catalitic de schimb trebuie să fie aprobat de California Air Resources Board. Cele vândute de Toyota costă aproximativ 1.800 de dolari, în timp ce un model de la Magnaflow se vinde cu 2.800 de dolari, se arată într-un articol publicat de Carscoops.

Deja unele orașe din SUA au implementat sisteme obligatorii de marcare și urmărire pentru convertoare și în California ar putea fi ilegal ca persoanele fizice să posede un convertor catalitic fără dovada proprietății. Pe de altă parte un proiect de lege prin care se prevedea gravarea de către producătorii auto cu semne de identificare a acestor piese a eșuat.

Un grup specializat în furtul de catalizatoare auto a provocat daune de peste 2 milioane de dolari în SUA. Cel puțin 471 de autoturisme din New Hampshire și Massachusetts au fost vizate și hoții au sustras catalizatoarele acestor mașini într-un timp record. Autoritățile spun că acest grup a furat convertizoare catalitice atât de repede încât ar putea îndeplini sarcina completă în mai puțin de un minut și că în cel puțin o noapte gruparea a reușit să demonteze 26 de astfel de dispozitive.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide