Proteste ale transportatorilor în piața Victoriei. Ce solicitări au aceștia – VIDEO

Autor: Cristian Agatie 29 sept. 2021 Știri auto

Miercuri au avut loc proteste ale transportatorilor în fața cădirii Guvernului din Piața Victoriei. Aceștia au parcat zeci de camioane în piață, încă de la primele ore ale dimineții.

Intră în Galeria FOTO

Protestul transportatorilor a început la ora 6:00, când șoferii mai multor asociații de transportatori au sosit cu camioanele în Piața Victoriei. Aceștia sunt nemulțumiți de impozitul pe diurnă aplicat retroactiv, ca și de măsurile de carantină și scumpirea polițelor RCA.

România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, adoptă în mod constant măsuri de protecție a transportatorilor proprii, spun protestatarii. Efectele acestei decizii fiscale sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalitățile fiind imposibil de plătit de vreo firmă.

O altă nemulțumire este legată de faptul că Guvernul impune plasarea în carantină a șoferilor profesioniști care revin din țări roșii și galbene din punctul de vedere al riscului de contaminare cu COVID-19 dacă nu sunt vaccinați sau nu au avut COVID-19 în ultimele 3 luni. Această constrângere stabilită de guvern este unică în Europa și perturbă grav activitatea de transport rutier, susțin asociațiile de transportatori.

Proteste ale transportatorilor în piața Victoriei. Zeci de camioane au fost parcate în piață

Potrivit acestora, șoferii profesioniști sunt exceptați de la măsura carantinei în toate țările, cu scopul de a menține lanțurile de aprovizionare cu marfă, așa cum de altfel recomandă și Comisia Europeană, care a creat în acest sens „culoare verzi” și a indicat clar exceptarea de la carantinare a șoferilor profesioniști.

Dintre asociațiile care au inițiat protestul Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 și COTAR au anunțat că renunță, după ce au obținut promisiunea ministrului Finanțelor, Dan Vîlceanu, privind „corectarea demersurilor ANAF față de transportatori, prin Parlament”. Protestul a primit autorizație până la ora 16:00.

Nu este prima oară când Guvernul încearcă să stopeze practica de a plăti un salariu mic șoferilor însoțit de plăți consistente sub forma diurnelor. În 2014, un demers similar a fost întâmpinat cu aceeași ostilitate de șoferi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea, UNTRR


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide