Punctul de amendă va rămâne și în 2022 la nivelul de 145 lei

Autor: Mihai Morcovescu 20 dec. 2021 Știri auto

Guvernul României a decis ca punctul de amendă să fie menținut și în cursul anului 2022 la nivelul de 145 de lei. Conform legislației în vigoare, punctul-amendă este calculat ca 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin Hotărâre de Guvernului.

Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2022, la 2.550 de lei. Cu toate acestea, „executivul” României a hotărât ca valoarea punctului-amendă să fie înghețată la nivelul din 2021.

Punctul de amendă îngheață pentru al patrulea an la rând

Măsura a fost adoptată prin Ordonanța de Urgență nr. 125/2021, publicată în Monitorul Oficial. Aceasta vizează mai multe domenii și mai prevede, între altele, creșterea valoarea punctului de pensie și plafonarea salariilor pentru angajații bugetari.

Cu alte cuvinte, valoarea amenzilor rutiere a rămas neschimbată timp de patru ani. În lipsa unei reacţii pe acest final de an 2021 a actualului guvern, amenzile s-ar fi majorat de la 1 ianuarie 2022 cu nu mai puţin de 54%.

Ultima creștere a amenzilor de circulaţie s-a produs în 2017. În acel an, Guvernul PSD a decis ca punctul de amendă să crească de la 125 la 145 de lei. De atunci, însă, punctul-amendă a fost înghețat. Practic, nu s-a mai mărit conform regulii legale care spune că reprezintă 10% din salariul minim brut.

În 2018, salariul minim a fost majorat la 1.900 de lei. Anul următor a crescut la 2.080 de lei. Pentru ca punctul-amendă să nu crească, guvernul PSD a adoptat ordonanţe de urgenţă prin care l-a îngheţat la valoarea de acum patru ani, scrie Economica.net.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide