Rabla 2020: Schimbări importante în programul Rabla. Premieră: Rabla pentru motociclete

Autor: ProMotor 11 feb. 2020 Știri auto
Rabla 2020: Schimbări importante în programul Rabla. Premieră: Rabla pentru motociclete

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat schimbări importante în programul Rabla. Pentru prima oară, acesta va putea fi accesat și pentru achiziția de motociclete. Ministrul a detaliat bugetele pe care le pune la dispoziție prin cele două programe de stimulare  – Rabla Clasic și Rabla Plus – dar și valoarea ecobonusurilor acordate în 2020.

Prima de casare în programul Rabla Clasic va rămâne neschimbată (6.500 de lei), dar apar modificări importante în ceea ce privește valoarea și tipul ecobonusurilor . Astfel, va fi introdus un ecobonus de 1.000 de lei pentru mașinile cu emisii de CO2 mai mici de 96 g/km, precum și un ecobonus de 1.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini pe GPL.

„Am introdus un ecobonus nou, valoarea lui este tot de 1.000 de lei, adăugat la prima de casare. Acesta se poate cumula cu prima de casare dacă mașina nouă are sistem GPL, mult mai puțin poluant. Am decis inclusiv creșterea ecobonusului pentru mașinile hibride convenționale, care nu se încarcă la priză, de la 1.700 la 2.500 de lei. Suma maximă care poate fi decontată prin Rabla Clasic poate ajunge la 2.000 de euro”, a spus ministrul.

Principala noutate care va fi introdusă de programul Rabla 2020 este posibilitatea achiziționării de motociclete.

„Și în acest caz trebuie casat un autovehicul vechi. Prima de casare pentru cumpărarea unei motociclete e de 3.500 de lei, pentru că vrem să fie echitate între cumpărătorii de mașini și cei de motociclete. Dacă la mașini decontăm în jur de 10% din valoare, am vrut să păstrăm aceeași proporție și la motociclete, acestea fiind ceva mai ieftine”, a spus ministrul.

Schimbări importante în programul Rabla Plus

Apar schimbări importante și în programul Rabla Plus. Pe lângă bugetul mult mai mare alocat acestui program, ministrul a anunțat majorarea ecobonusului acordat pentru achiziția de mașini hibride fără încărcare la priză.

„Anul acesta avem cel mai mare buget de când există acest program: 140 de milioane de lei, creștere de la 95 de milioane de lei. Vrem cât mai mai multe mașini electrice în traficul urban din țară”, a spus Alexe.

El a precizat că bonusurile vor fi de 10.000 de euro pentru mașinile full electric și circa 4.500 de euro pentru mașinile hibride cu încărcare la priză. Ar putea fi cumpărate astfel 2.500 de mașini full electric și 400 de mașini hibride plug-in.

A fost introdusă însă și o condiție: cei care își cumpără mașină nouă prin programul Rabla Plus nu au voie să o vândă timp de cel puțin un an.

„România acordă cea mai mare primă pentru autovehicule electrice din Europa și e normal să ne asigurăm că aceste mașini rămân în traficul din țară”, a spus ministrul.

Costel Alexe declarase săptămâna trecută că programul Rabla va începe în luna martie. „Am luat decizia, împreună cu domnul prim-ministru și conducerea Ford, că în acest an în martie vom lansa programul Rabla Clasic, aici la Craiova, aici la Ford”, spunea ministrul cu prilejul unei vizite la fabrica Ford din Craiova.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide