Ramificații nebănuite ale scandalului de la serviciul de permise Suceava

Autor: George Cristea acum 2 ani Știri auto

Anchetatorii au descoperit ramificații nebănuite ale scandalului care a zguduit anul trecut serviciul de permise Suceava. Ofițerul care conducea serviciul secret al MI în județul Suceava și care ar fi trebuit să tragă un semnal la faptele polițiștilor i-ar fi acoperit pe aceștia și i-a anunțat că sunt investigați.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit anchetatorilor, procurorii din cadrul DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 martie 2021, a inculpatului Florin Constantin Timu, colonel, şef al Serviciului Judeţean de Protecţie Internă Suceava (structură de informaţii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne), pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În aceeaşi cauză este urmărit penal şi Radu Ionuţ Obreja, comisar şef de politie, arestat preventiv în altă cauză. La data faptelor, el era şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava şi acum este urmărit pentru comiterea unei infracţiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale). Joi, cei doi inculpaţi vor fi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Ramificații ale scandalului de la serviciul de permise Suceava: lupul, paznic la oi

„În scopul asigurării protecţiei juridice a activităţii infracţionale de corupţie desfăşurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 -2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de şef al Serviciul Judeţean de Protecţie Internă Suceava, ar fi pretins şi, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuţ, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 şi 90.000 euro) şi un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală”, se arată în ordonanțele procurorilor.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, Timu Florin Constantin i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuţ, şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava, informaţii nedestinate publicităţii pe care le deţinea în virtutea funcţiei, astfel încât Obreja Radu-Ionuţ sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală.

În noiembrie 2020, serviciul de permise din județul Suceava era zguduit de un scandal imens, după ce anchetatorii au descoperit că acordarea permiselor de conducere, dar și înmatricularea vehiculelor, se făcea fraudulos, fără respectarea prevederilor legale, celor care plăteau șpagă. Modul de operare al infractorilor era unul sofisticat.

O adevărată caracatiță cu servicii infracționale complete

Din grupare făceau parte intructori auto și angajați de la serviciul de Permise, care cereau sume cuprinse între 300 și 6.000 de euro cursanților ce voiau să obțină dreptul să conducă fără să merite. Polițiștii au găsit, la perchezițiile din acest dosar, peste un milion de euro, aproape 800 de mii de dolari, dar și sume de bani în lei și lire sterline. Mita era ținută în găleți și ligheane.

În legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului  facilitau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea sau verificarea R.A.R. precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor.

Aceştia şi-au făcut chiar un „renume”, în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcţionari publici, contra unor sume de bani, cu atribuţii în ceea ce priveşte aceste activităţi (ingineri RAR precum şi agenţi de poliţie, respectiv, ofiţeri de poliţie cu atribuţii de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide