Raport JATO: Volkswagen Golf pierde teren. România, cea mai afectată piață auto

Autor: ProMotor 31 mart. 2020 Știri auto

Un raport JATO Dynamics realizat pe primele două luni ale anului relevă situația dificilă a pieței auto europene. Astfel, vânzările de mașini au scăzut dramatic până la nivelul din 2015, iar Volkswagen Golf pierde teren, nemaifiind cel mai vândut model de mașină pe continentul european. De asemenea, piața auto din România este cea mai afectată de criză, cu o scădere de 27% în februarie 2020 față de 2019.

Intră în Galeria FOTO

Declinul pieței auto europene a continuat în luna februarie, când s-a înregistrat o scădere de 7,0% a numărului de mașini înmatriculate. Și în luna ianuarie piața auto europeană înregistrase un declin de 7,6%, ceea ce face ca scăderea pe primele două luni ale anului să fie de 7,3%.

Doar șase piețe auto au înregistrat creșteri în luna februarie – Estonia, Lituania, Letonia, Grecia, Croația și Ungaria, în timp ce Portugalia a rămas la același nivel ca în februarie 2019. Toate celelalte țări din Europa au înregistrat scăderi, cele mai importante fiind în România (-18%), Danemarca (-15%), Elveția și Polonia (-13%). Cele mai mari piețe auto europene – Germania, Italia, Franța, Marea Britanie și Spania) au raportat scăderi între 6% și 9%.

Există și vești bune, iar acestea vin din segmentul automobilelor electrice, care au câștigat teren și au ajuns la o cotă de piață de 13% în februarie 2020 (de la 6,6% în aceeași lună din 2019). În același timp, cota mașinilor pe benzină a scăzut de la 58% la 54%, în timp ce dieselurile au ajuns la 31% de la 34%.

Volkswagen Golf pierde teren în Europa, unde vânzările s-au prăbușit în februarie. Astfel, scăderea este de 21% față de anul trecut, ceea ce a permis lui Renault Clio (ale cărui înmatriculări au scăzut cu numai 4%) să preia poziția de lider al pieței europene. Marca Volkswagen rămâne în continuare pe prima poziție a vânzărior, chiar dacă a pierdut 8% în februarie 2020.

Dacia se numără printre mărcile cele mai afectate de scăderea pieței în februarie 2020, cu o scădere de 29% față de 2019. Cel mai vândut model Dacia în februarie a fost Sandero (locul 19 în topul vânzărilor europene cu 12.541 de mașini), care a înregistrat o scădere cu 21% a numărului de mașini înmatriculate față de februarie 2019.

sursa: JATO Dynamics

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide